Szabásminta szerkesztő workshop

Néhány hete tartottuk a legutóbbi egynapos szabásminta szerkesztő workshopot. Három egymástól nagyon eltérő testalkatú résztvevő jött el, és gondoltam, írok az eseményről egy rövid beszámolót.

Akik már részt vettek A ruhavarrás alapjai tanfolyamon, azok tudják, hogy kezdőknek mindig egy bő szabású ruhadarab elkészítését javaslom elsőként, hiszen így nem kell milliméterre pontosnak lennie a megvarrt darabnak. Akik viszont már régebben varrnak, azoknál előbb-utóbb felmerül az igény, hogy a saját testükre szeretnék igazítani a szabásmintát, mert mindenki egyedi és megismételhetetlen, és általában a standard konfekció mérettől több ponton eltér.

Ilyenkor a legjobb, ha készítünk egy saját méretre készült alapszabásmintát, és abból egy próbaruhát, amin még mindig be tudjuk jelölni és módosítani az apróbb eltéréseket. Mik a leggyakoribb eltérések?

Az első a testmagasság. A szabásmiták általában középméretre, 168 cm testmagasságra készülnek. Ha valaki ennél alacsonyabb vagy magasabb, akkor a hosszméretek, pl eleje és háta derékhossz, mellmélység, ujja hossza és nadrág szárhossz is módosul. De ha valaki teljesen átlagos magasságú, akkor is lehet, hogy a felsőteste, vagy a derékrésze hosszabb vagy rövidebb, mint a kész szabásminták idealizált testalkata. Ezek az eltérések már a méretvételnél előkerülnek és a szerkesztésnél ezt vesszük alapul, de ha valaki kész szabásmintából dolgozik, akkor neki célszerű ezek alapján a részméretek alapján módosítania a szabásmintát.

A második leggyakrabban előforduló módosítás a váll sajátosságaiból adódik. Van akinek szélesebb, szögletesebb (egyenes) válla van, és van, akinek csapottabb. A testtartásunk sem egyforma, van, akinek előre görnyedő a testtartása, ez is egy speciális módosítást igényel. Ha az átlagosnál szögletesebb valakinek a válla, akkor a ruhák vállban feszülnek, és a nyakrész eláll, mert “felül” a ruha a vállcsúcsra. Ha ellenkezőleg, valakinek csapott a válla, akkor egy kis űr, üres tér keletkezik vállnál, és nem fekszik ki szépen a ruha ujja, vagy lóg, hátul keletkeznek ráncok. Ezért amikor próbálunk, akkor mindig ezt a részt igazítjuk meg először, mert gyakran pusztán a vállvonal módosításával a többi probléma is megszűnik. Azt tapasztaltam, hogy akiknek ez egy problémás terület, azok általában nagyon jól tudják, melyik fazon áll jól nekik és mi az, amit kerülniük kell. Ilyen pl. az amerikai váll, vagy raglán ujj, ami kikerüli ezt a problémát.

Az előre görnyedő testtartás módosításának a neve angolul forward rolling shoulder adjustment. Erre is gyakran van szükség, hiszen sokan ülünk monitor vagy laptop előtt, ami sajnos ráerősít a hanyag tartásra. Ilyenkor a vállvonalat egy cm-rel előre kell hozni, és amit az elejéből elveszünk, azt a hátához kell hozzáadnunk. Ezután az ujja illesztési pontra is ügyelnünk kell, hogy az ujja függőleges maradjon a karöltőhöz képest. Ezen kívül ilyenkor a háta középvonalat is ívesre szoktuk rajzolni az egyenes helyett. A plusz méretű szabásminták a leggyakrabban ilyen háta középvonallal vannak szerkesztve. Honnan vehetjük észre, ha erre a módosításra van szükség? Egyrészt lehet látni a hát görbületét, másrészt gyakran az eleje nyakkivágás “felkap”, a nyaknál bevág, az egész ruha hátrafelé mászik az ember testén. Gyakran szoktak egy külön szabott vállrészt alkalmazni, akkor nem feltűnő, hogy a vállvonal a váll tetején vagy előrébb helyezkedik el.

Az is gyakran előfordul, hogy valakinek relatíve keskeny a válla, az átlagos 12 cm-nél rövidebb a váll hossz, vagy a hátszélessége keskenyebb (vagy szélesebb, különösen ha sokat sportolt). Ezt a hátrész szélességének keskenyítésével korrigáljuk. Ezt követően viszont az ujja ívét is át kell alakítanunk.

És ezzel át is tértünk a harmadik leggyakoribb módosításhoz, ami a mellbőségből adódik. A szabásminták általában egy közepes, B vagy C kosaras méretre készülnek. Bár léteznek olyan szabásminta cégek, akik külön megszerkesztik több kosárméretre ugyanazt a mintát. Ha csak a mellbőséget vennénk alapul a szabásminta kiválasztásakor, akkor egy vékonyabb, de nagy mellbőségű nő egy nagyobb méretbe esik, és így az egész ruha túl nagy lesz neki, kivéve a mellrészt. Az egyik résztvevő is 42-es méret lenne a mellbősége alapján, de amikor elkészítettük a saját egyéni méretére a szabásmintáját és ezt összevetettük a Burda alapszabásmintájával, akkor kiderült, hogy ő valójában egy 36-os méret, viszont a mellbősége miatt a mellszűkítőt, az oldalvarrást és a karöltő ívét nála minden esetben át kell rajzolni. Különösen a hónalj résznél áll el egy olyan ruha, ami nem az ő méretére készült. A neten nagyon sok Full Bust Adjustment (FBA) és Small Bust Adjustment (SBA) módosítás útmutatót lehet találni. A lényegük az, hogy a mellszűkítőt át kell helyezni a mellmélység, a mellcsúcs távolság és a mellbőség alapján, de ezt követően le kell igazítani az oldalvarrást, és gyakran a derékvonalat is. A most divatos mellvarrás nélküli ruhák egy nagyobb mellű nőn elöl felkapnak, és nem vízszintes a derékvonal, hanem ívelt, oldalt lefelé görbülő. Ha valaki szeretné ezt elkerülni, akkor célszerű egy mellvarrást beszerkeszteni a szabásmintába, illetve az eleje alját középen hosszabbra érdemes venni.

A kor előrehaladtával a karvastagság, felkar bőség is változhat. ha valakinek gondot szokott okozni, hogy egy ruha vagy blúz ujja szűk, akkor mindenképpen érdemes a szabásmintán is módosítani az ujja bőséget. Ahhoz viszont hogy egy adott karnyílásba be tudjuk varrni az ujját, az ujja varrás ívének a hossza azonos kell, hogy maradjon. Ezért általában csökkenteni szokták az ujja ív magasságát, és a bőségét pedig szélesíteni.

Gyakori módosítás továbbá ha valakinek nagyon ívelt a deréktájon a hátgerince. Erre az angol kifejezés a sway-back. Ilyenkor a háta derékhosszból ki kell venni néhány centit, ék alakban, különben eláll a háta középvarrás, és bevarrt cipzár esetén hullámos lesz a cipzár fogazata.

A derékrész és a csípő méretéből adódó módosításokkal egy következő bejegyzésben fogok külön foglalkozni. Igyekszem a fenti példákhoz fotókat, ábrákat is feltölteni hamarosan. Addig is, ha kérdésed van, írd meg kommentben, vagy gyere a Megtanítunk varrni! Facebook csoportba, ahol fel tudod tenni a varrással kapcsolatos kérdéseidet.

Ha érintett vagy a fenti példákban és szeretnél a saját méretedre készíteni egy egyedi szabásmintát, a legközelebbi ilyen workshopot május 15-én vasárnap tartjuk.

Stitch Budapest Q&A Rékával

Ha egy ideje már követed a Stitch Budapest Instagram és Facebook oldalát, akkor már valószínűleg többször találkoztál a Réka által varrt ruhák fotóival. Réka páratlan magabiztossággal választja ki a számára előnyös fazonokat és nagyon jó szeme van az anyagválasztáshoz. A végeredmény mindig átgondolt, harmonikus, és egyedi. Réka tavaly nyáron kezdett el varrni a Kezdő varrótanfolyamon. Számomra mindig nagyon inspirálóak az újabb és újabb alkotásai, így megkértem, válaszoljon néhány varrással kapcsolatos kérdésre, hogy ti is jobban megismerjétek.


Hogyan kezdtél el varrni?

Teljesen véletlenül egy nappal indulás előtt láttam meg egy hirdetést a Stitch Budapest kezdő varrótanfolyamára 2021 júniusában, amire egyből jelentkeztem is. A tanfolyam egy remek csoportban, szuper hangulatban telt és akkora sikerélményt nyújtottak Víg Zsuzsi órái, hogy ezt követően júliusban a teljes csoport elvégezte a ruhavarrás alapjai kurzust is.

Októberben (Zsuzsi segítségével) ráleltem imádott varrógépemre és overlockomra, majd novemberben részt vettem a rugalmas anyag tanfolyamon is, ahol megtanultam az elasztikus, dzsörzé anyagokkal is bánni. Innen pedig nem volt megállás.

Hogyan határoznád meg a személyes stílusodat?

Letisztult, kényelmes, nőies.

Melyik a kedvenc varróeszközöd és miért?

Habár nagyon hasznos, ha van egy kiváló szabóollónk, számomra az overlock gépem a legnagyobb kedvenc, mert azzal professzionális végeredményt tudok elérni, – feltéve, ha jól van beállítva a szálfeszesség!

Melyek a legjobb varrási tippjeid, fortélyaid?

 1. Szabásnál, a részek összeillesztésénél mindig (és ha kell többször is) ellenőrizd, hogy az anyag színoldala néz kifelé, és helyesen áll a minta iránya. Párszor megtörtént velem is, és láttam másokat is gyönyörűen összevarrni vagy kiszabni két részt, majd ezt követően kiderült, hogy a színoldal került belülre, vagy a minták fordítva lettek kiszabva vagy összevarrva. Ez nagyon bosszantó tud lenni.
 1. Csipesszel könnyebb befűzni a tűbe a cérnát.
 1. Legyen sok varrógép tű kéznél. (Kezdő varróknál gyakran törhetnek)

Melyek a varrás legjobb és legrosszabb részei

A legjobb, amikor végre belevághatok a beavatott anyagba és persze amikor elvágtam az utolsó cérnaszálat és felpróbálhatom az elkészült ruhadarabot. A legrosszabb pedig, amikor már csak egy-két centiméter van hátra, hogy befejezd és kifogy az alsó szál vagy eltörik a tű!

Mi volt a legbüszkébb pillanatod a varrással kapcsolatosan?

A legelső ruha, amit varrtam a ruhavarrás alapjai varrótanfolyamon olyan jól sikerült , hogy többször megállítottak már az utcán, hogy honnan van és azóta már hét másikat varrtam belőle családtagok, barátok és ismerősök részére. A legutóbbi darab egy közeli barátnőmnek készült és legnagyobb örömömre a férjétől is jött egy elismerő üzenet, hogy mennyire csinos benne a felesége!

Van-e kedvenc anyagod, amelyet gyakran használsz?

Kezdetben a pamutszatén volt a nagy kedvenc, de újabban már más anyagokkal is kísérletezem egész jó eredményekkel.

Hol szerzed be az anyagokat a varráshoz?

Kezdő varróként az “I love textil” üzleteket bújtam elsősorban pamutszatén anyagokat kutatva. Mostanára van több tapasztalatom, ezért a drágább anyagokba is bele merek vágni. Szeretem a Fortuna, Voál üzleteket és egyéb, minőségibb anyagkínálatból szemezgetni. Emellett régi ruhák, asztalterítők között is akad egy-két gyöngyszem, amit újra lehet hasznosítani.

Mit tanácsolsz annak, aki most kezd el varrni?

Mindenkinek szívből ajánlom. Fantasztikus érzés a saját készítésű holmikat viselni. (Még akkor is, ha nem tökéletesek eleinte.)

Mielőtt beruház valaki varrógépbe és overlockba, érdemes egy rövid tanfolyamot elvégezni és kipróbálni, hogy melyik géppel megy könnyebben a varrás. Nekem a Singer Brilliance típus lett a kedvencem, amit Zsuzsi műhelyében próbáltam ki, és mióta saját gépet vettem, azóta nincs megállás.

Érdemes olcsóbb és könnyen kezelhető anyagokkal (mint például a pamutszatén vagy a  puplin) és egyszerű fazonú ruhadarabbal kezdeni (gumis derekú szoknya, nadrág, egyszerű blúz), hogy egyből sikerélményünk legyen. Ezeket akár többször is érdemes megvarrni, hogy nagyobb rutinra tegyünk szert.

Mit csinálsz, amikor nem varrsz?

A varrás előtt a kötés volt a nagy szerelem. Gyakran készítek saját minta alapján kötött ruhadarabokat is.

Mi a következő terved?

Szeretnék egy tavaszi kabátot megvarrni és a maradék anyagokat felhasználni.


Remélem, a képeket elnézve ti is kedvet kaptatok a varráshoz! Azt hiszem, Réka titka abban rejlik, hogy nem valami nagyon nehéz, bonyolult fazont választott, hanem egy egyszerű modellt és fokozatosan, ahogy egyre nagyobb rutinra tett szert, úgy haladt a komplexebb, nagyobb tapasztalatot igénylő modellek felé. Írjátok meg, nektek melyik modell tetszett a legjobban a ruhák közül!

Szinte minden, amit a nyakkivágásokról tudni szerettél volna, de sohasem merted megkérdezni

A ruhavarrás során a nyakkivágás elkészítése különösen fontos. A ruhának ez a része kerül a legközelebb az arcunkhoz, ha jól szabott, akkor kiemeli az arcunkat, és szembeötlő, ha nincs szépen megvarrva. Ezzel a bejegyzéssel szeretnék a nyakkivágás helyes elkészítésében segíteni.

A nyakkivágások típusai

A nyakkivágásoknak két fő típusa van: a galléros és a gallér nélküli nyakkivágás. Ha rákeresünk a nyakkivágás típusokra, rengeteg példát találunk: kerek, V alakú, szögletes, szív alakú, csónak nyakú és ezek rengeteg variációja. Ha kezdő vagy, érdemes az egyszerűbb fazonokkal kezdeni.

Én most elsősorban a gallér nélküli, kerek nyakkivágásról fogok írni.

A nyakkivágások szerkesztése

Amikor alapszabásmintát szerkesztünk, egy magasan záródó, kerek nyakkivágást rajzolunk, ami azt a vonalat írja le, ahol a nyak találkozik a törzzsel. Ennek a hossza a nyakbőség, amit pl az ing méretének kiválasztásánál veszünk alapul. Ha pontosan erre a vonalra esne a nyakkivágás, az nyilván nagyon kényelmetlen lenne, ezért akkor is valamivel bővebbre kell szabnunk a kivágást, ha magasan záródó kerek kivágás a cél. Ez a kivágás nagyon szűk, így a fejünk nem férne át rajta, ezért vagy az elején, vagy a vállvarrásban, vagy a hátán kell készítenünk egy hasítékot. A hasíték hosszánál arra kell ügyelnünk, hogy a nyíláson így már kényelmesen átférjen a fejünk.

A nyakkivágás ívének megrajzolásában egy görbe vonalzó, az úgynevezett French curve siet segítségünkre. Ennek olyan íve van, hogy a méretünktől függetlenül rá tudjuk illeszteni a görbe egy szakaszát a kívánt nyakkivágás szélességre és mélységre, és be tudjuk rajzolni a kivágás vonalát. Ha nem vagyunk biztosak a méretben, akkor szabjuk inkább kisebbre, mert mélyíteni tudjuk később a kivágást, kicsinyíteni nem igazán, hacsak nem készítünk rá valamilyen szegélyt vagy pántot.

A nyakkivágás növelése

De nem mindenkinek áll jól a magasan záródó nyakkivágás, és sokan nem is érzik jól magukat az ilyen ruhában, mert úgy érzik, elvágja őket, vagy optikailag nem előnyös. Ha nagyobb nyakkivágást szeretnénk, akkor több szempontot kell figyelembe vennünk.

Az egyik szempont a nyakkivágás kialakításánal, hogy ha hasíték nélkül szeretnénk készíteni, akkor férjen át rajta a fejünk. Ennek ellenőrzéséhez célszerű lemérni a fejkörfogatot és a nyakkivágás ívét, hogy meggyőződhessünk, hogy átfér rajta a fej. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a melltartó pántja ne lógjon ki a kivágásból, ezért ha valakinek keskenyebb a válla, célszerű a nyakkivágást is keskenyebbre venni.

A másik egy vizuális szempont. Tudjátok, mi az a láncgörbe? Erről anno a Könnyűipari Műszaki Főiskolán hallottam először. Ha felfüggesztünk egy zsinórt vagy láncot a két végén, akkor az egy szabályos ívben fog függeszkedni a két pont között. (A láncgörbe egyébként a koszinusz hiperbolikusz függvények egy speciálisan transzponált alakja, de nyugi, ezt én sem értem pontosan) Ez egy szabályos, természetes jelenség, és az ideális nyakkivágás is ezt az ívet futja be. Ha a két végpontot közelebb hozom egymáshoz, akkor mélyebb, ha széthúzom, akkor sekélyebb a görbe.
Emellett fontos figyelnünk az úgynevezett balance point-ra, vagy egyensúlyi pontra, amivel a New York-i stílustanácsadók ismertettek meg. Mindenkinek más az arcformája, és az áll íve. Ha a két fülcimpa alatt megkeressük az áll ív mélységét, ez az ív jellemző az adott személyre. Ennek az ívnek a mélysége, vagy ennek egész számú többszöröse adja meg az illető ideális nyakkivágásának és a nyakláncának a hosszát. Lehet bátran kísérletezni a tükör előtt, megkeresve az egyensúlyi pontot.

A nyakkivágás szegése

Ha már megtaláltuk a nyakkivágás helyét, akkor el kell döntenünk, hogy hogyan fogjuk beszegni. Ezt egyrészt az alapanyag határozza meg: egy lágy esésű anyag más technológiát kíván mint egy keményebb, merevebb anyag. Az egyik legegyszerűbb módszer a szegésre a ferdepánt, ami egy száirányra 45 fokban szabott egyenes csík, amit felvarrunk a nyakkivágás szélére. Szabhatjuk a ruha saját anyagából, vagy eltérő színben, vagy más mintával is.

Több féle módon felvarrhatjuk a szegélyt. Én egy rétegben szoktam talpszélességben felvarrni, visszavasalni, és keskenyen felvarrni a kivágás belső oldalára. Így a ruha színén nem látszik a ferdepánt csak egy varrásvonal. De felvarrhatjuk úgynevezett rollnipántként is, amikor a szegély díszítő elem, és a ruhadarab színén is látszik. Van, aki hosszában félbehajtva bevasalja, és két rétegben varrja fel, így vastagabb a szegély, tartósabb, és mivel a hajtott éle mentén varrjuk le másodszor, ezért könnyebb szépen felvarrni. Léteznek úgynevezett rollnizó talpak. Ez egy olyan varrógép alkatrész (apparát), amivel ez a művelet könnyebben, egy lépésben kivitelezhető.

A másik gyakori módszer a szegésre az úgynevezett rászabott alátét, vagy más néven formára szabott pánt használata. Ez általában a nyakkivágással azonos ívű, 3-5 cm széles szegély, amit legtöbbször ragasztós közbéléssel merevítünk, felvarrjuk a kivágásra, színt színnel szembefordítva, majd a kivágás varrásráhagyását becsípkedjük, visszavasaljuk, és gyakran az alátétre keskenyen letűzzük a varrásráhagyást. Ezt a letűzést angolul understitchingnek hívjuk és az a szerepe, hogy ne forduljon ki az alátét a nyakkivágás színoldalára. A vállvarrásnál belülről néhány öltéssel rögzítjük, de én néha rejtett öltéssel teljes hosszában levarrom a kivágás szélét.

Tunika nyakkivágása

A rászabott alátét egyik speciális felvarrási módjával a klasszikus tunikák nyakkivágásánál találkozunk, amikor nem a visszáján, hanem a színén van a szegélypánt, ami így egy rátét, és nem alátét. Ebben az esetben az eleje közepén van egy egyenes hasíték, és ezt különös gonddal kell megvarrnunk, hogy szép legyen a végeredmény.

Ha laza szövésű, lágy anyaggal dolgozunk, akkor a kivágást először körbevarrjuk, esetleg formára vasalható közbélés szalagot vasalunk a szélére, hogy ne nyúljon el.

Gyakran előfordul ujjatlan ruháknál, hogy nem csak a nyakkivágást, hanem az ujja kivágást is alátéttel szegik el, és a két alátétet összekötve egy nagyobb, egybeszabott alátéttel, szinte egy fél béléssel szegik be a felsőrész széleit. Ennek az elkészítésének van egy külön technikája, amit majd egy későbbi bejegyzésben fogok részletesen leírni, mert nem könnyű kifordítani és összevarrni a vállrészt.

Ha csónaknyakú kivágást szegünk, akkor eltisztázzuk és visszahajtjuk az anyag szélét, mivel ebben az esetben nem annyira ívelt a kivágás.

Természetesen rengeteg módja van még a nyakkivágás elkészítésének. Varrhatunk a kivágás szélére egy zsinórházat és befűzött zsinórral vagy szalaggal is összefoghatjuk, szűkíthetjük a nyakkivágást. Fűzhetünk a zsinór helyére gumit is. Van olyan kivágás, ahol a szokványos mellszűkítők helyett a nyakkivágásba futó hajtások díszítik a nyakkivágást. Itt gyakran egy külön rászabott pánt szokta összefogni a hajtásokat.

A kivágást többféle módon díszíthetjük, de erről majd egy későbbi bejegyzésben írok részletesebben. Várom a nyakkivágás elkészítésével kapcsolatos kérdéseidet a bejegyzés alatti kommentben.

Könyvajánló: Sew Your Own Wardrobe

Egy pár napja egy rég nem látott ismerősömmel találkoztam, aki hozott nekem egy nagyon klassz könyvet. Sew Your Own Wardrobe, azaz Varrd meg a saját ruhatárad.

A könyv egy nagyon hasznos útmutató a ruhakészítéshez, a ruhák tervezésétől és testreszabásától kezdve az elkészítéséig, tele fortélyokkal. Nagy, kemény táblás, gyönyörűen nyomtatott könyv sok-sok képpel, ami lépésről lépésre végigvezet a ruhavarrás alapjain. Bemutatja a varráshoz szükséges eszközöket, az alap kézi és gépi öltéseket, a szabás legfontosabb lépéseit és tartozik hozzá 13 letölthető szabásminta, egész széles méretválasztékban.

Ismerteti a varrógép és a háztartási lock részeit és működését és a vasaláshoz szükséges eszközöket is. Sok sok képpel illusztrálja a különböző ruhaanyagok tulajdonságait. Megmutatja a helyes méretvételt és a szabásminták leggyakoribb módosításait, hogy valóban testreszabott ruhatár legyen a végeredmény. A könnyebb daraboktól halad a bonyolultabbak felé, és minden alkatrész varrását több fotón keresztül részletesen bemutatja.

A rengeteg fotóval illusztrált és könnyen használható könyv átfogja az összes alapvető készséget és technikát, amelyekre szükséged van a ruhatárad alapdarabjainak elkészítéséhez. Szívből ajánlom kezdőknek és szakértő varróknak egyaránt.

Ha eleged van a fast-fashionből és szívesen elkészítenéd a saját ruháidat, akkor neked szól ez a könyv. 

Sew your own wardrobe | Varrd meg a saját ruhatárad
Sew Your Own Wardrobe

Miket találunk a könyvben?

   • Lépésenkénti útmutatók és technikák, színes, jól érthető fotókkal
   • A különböző eszközök és felszerelések ismertetése, amelyek segítenek az olvasónak a megfelelő technikák kiválasztásában
• Több mint 80 technika, beleértve a szabást, a gépi és a kézi öltéseket
• 13 letölthető szabásminta szoknyákhoz, ruhákhoz, nadrágokhoz, felsőkhöz és blézerekhez, amelyek 31 különböző ruhadarab létrehozásához használhatók

A letölthető szabásmintákat ezen a linken találod

Közeli képek, közérthető útmutatók és ruhaipari szakkifejezések szószedete segít megérteni a legbonyolultabb technikát is. Ez a könyv segít abban, hogy kezdőből tapasztalt varróvá válhass. A kézi és gépi szerszámok, eszközök fotói megmutatják a legjobb ruhakészítő felszerelést a munkához, és pontosan megtanítják annak használatára.

Az összes könyvben szereplő technika és projekt nehézségi fokozat szerint van osztályozva, az egyszerűtől a bonyolultabbakon keresztül a nagyobb kihívást jelentőkig. A könyvből megtanulhatod, hogyan kell elkészíteni a klasszikus ruhákat, szoknyákat, felsőket, nadrágokat és kabátokat, valamint szerepelnek benne kreatív ötletek, díszítő technikák, amelyek új életet adnak régi ruháidnak!

A ruhakészítés alapvető útmutatója

Ez a könyv végigvezet minden kézi varrással, gépi öltéssel és varrási technikával kapcsolatos tudnivalón, amire csak szükséged lehet. Sorraveszi a legjobb módszereket a kézi varráshoz, az átalakításokhoz, a bélések, a varratok és a szegélyek elhelyezéséhez, és így magad is elkészítheted kedvenc egyedi ruháidat a saját stílusodban.

Ha szeretnéd megvásárolni, kattints az alábbi képre.

Az Amazon Affiliate linken keresztül egy kis összegű jutalékot kapok, ha megvásárolod a könyvet, ezzel is támogatod a blog és a műhely fenntartási költségeit.

Product details

 • Author: Alison Smith
 • Publisher : DK (February 9, 2021)
 • Language : English
 • Hardcover : 304 pages
 • ISBN-10 : 074402689X
 • ISBN-13 : 978-0744026894
 • Item Weight : 3.48 pounds
 • Dimensions : 9.38 x 1.05 x 11.19 inches

Advent2020 3. Nap – Kötött kézmelegítő

Néhány hete készítettem el ezt a kézmelegítőt a Purl Soho új ingyenes mintája alapján.

Hozzávalók:

mintaleírás
5 dkg közepes vastagságú akril fonal, vagy 10 dkg közepes vastagságú gyapjú fonal
5 db-os 3.5-es 20 cm hosszú kesztyűkötőtű szett
segédtű
olló
vastag (merkelő) tű az eldolgozáshoz

Szükséges ismeretek:

Szemfelszedés, sima, fordított, körben kötés, M1L M1R M1Lp M1Rp szemszaporítás

Elkészítés:

 1. 52 szemre kezdjük a munkát, körben kötve haladunk.
 2. 2 sima, 2 fordított, 9 cm magasságig
 3. a hüvelykujj tövétől a kör első két bordáját követően balra, *a kör utolsó két bordája előtt jobbra szaporítunk 4 soron keresztül, majd egy sort szaporítás nélkül kötünk,* a * közötti részt ismételjük 3x.
 4. összesen 20 szemet a hüvelykujjhoz segédtűre veszünk és 56 szemmel folytatjuk a kézmelegítőt a kellő hosszúság (18 cm) eléréséig.
 1. A kézmelegítő tetején lekötjük a szemeket.
 2. Visszatérünk a hüvelykujj helyéhez és körben kötve 3 cm-es ujjat kötünk. Lekötjük a szemeket és elvarrjuk a fonal végeit.

Az eredeti minta 4 méretet tartalmaz, haladós darab, akár az egész családnak elkészülhet karácsonyig. Fogadjátok szeretettel és nézzetek be holnap is a következő ajándékötlet leírásáért!

Íme a kész kézmelegítő:

Ez pedig az elkészítésről szóló videó:

Itt találod a többi nap linkjét: