Szinte minden, amit a nyakkivágásokról tudni szerettél volna, de sohasem merted megkérdezni

A ruhavarrás során a nyakkivágás elkészítése különösen fontos. A ruhának ez a része kerül a legközelebb az arcunkhoz, ha jól szabott, akkor kiemeli az arcunkat, és szembeötlő, ha nincs szépen megvarrva. Ezzel a bejegyzéssel szeretnék a nyakkivágás helyes elkészítésében segíteni.

A nyakkivágások típusai

A nyakkivágásoknak két fő típusa van: a galléros és a gallér nélküli nyakkivágás. Ha rákeresünk a nyakkivágás típusokra, rengeteg példát találunk: kerek, V alakú, szögletes, szív alakú, csónak nyakú és ezek rengeteg variációja. Ha kezdő vagy, érdemes az egyszerűbb fazonokkal kezdeni.

Én most elsősorban a gallér nélküli, kerek nyakkivágásról fogok írni.

A nyakkivágások szerkesztése

Amikor alapszabásmintát szerkesztünk, egy magasan záródó, kerek nyakkivágást rajzolunk, ami azt a vonalat írja le, ahol a nyak találkozik a törzzsel. Ennek a hossza a nyakbőség, amit pl az ing méretének kiválasztásánál veszünk alapul. Ha pontosan erre a vonalra esne a nyakkivágás, az nyilván nagyon kényelmetlen lenne, ezért akkor is valamivel bővebbre kell szabnunk a kivágást, ha magasan záródó kerek kivágás a cél. Ez a kivágás nagyon szűk, így a fejünk nem férne át rajta, ezért vagy az elején, vagy a vállvarrásban, vagy a hátán kell készítenünk egy hasítékot. A hasíték hosszánál arra kell ügyelnünk, hogy a nyíláson így már kényelmesen átférjen a fejünk.

A nyakkivágás ívének megrajzolásában egy görbe vonalzó, az úgynevezett French curve siet segítségünkre. Ennek olyan íve van, hogy a méretünktől függetlenül rá tudjuk illeszteni a görbe egy szakaszát a kívánt nyakkivágás szélességre és mélységre, és be tudjuk rajzolni a kivágás vonalát. Ha nem vagyunk biztosak a méretben, akkor szabjuk inkább kisebbre, mert mélyíteni tudjuk később a kivágást, kicsinyíteni nem igazán, hacsak nem készítünk rá valamilyen szegélyt vagy pántot.

A nyakkivágás növelése

De nem mindenkinek áll jól a magasan záródó nyakkivágás, és sokan nem is érzik jól magukat az ilyen ruhában, mert úgy érzik, elvágja őket, vagy optikailag nem előnyös. Ha nagyobb nyakkivágást szeretnénk, akkor több szempontot kell figyelembe vennünk.

Az egyik szempont a nyakkivágás kialakításánal, hogy ha hasíték nélkül szeretnénk készíteni, akkor férjen át rajta a fejünk. Ennek ellenőrzéséhez célszerű lemérni a fejkörfogatot és a nyakkivágás ívét, hogy meggyőződhessünk, hogy átfér rajta a fej. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a melltartó pántja ne lógjon ki a kivágásból, ezért ha valakinek keskenyebb a válla, célszerű a nyakkivágást is keskenyebbre venni.

A másik egy vizuális szempont. Tudjátok, mi az a láncgörbe? Erről anno a Könnyűipari Műszaki Főiskolán hallottam először. Ha felfüggesztünk egy zsinórt vagy láncot a két végén, akkor az egy szabályos ívben fog függeszkedni a két pont között. (A láncgörbe egyébként a koszinusz hiperbolikusz függvények egy speciálisan transzponált alakja, de nyugi, ezt én sem értem pontosan) Ez egy szabályos, természetes jelenség, és az ideális nyakkivágás is ezt az ívet futja be. Ha a két végpontot közelebb hozom egymáshoz, akkor mélyebb, ha széthúzom, akkor sekélyebb a görbe.
Emellett fontos figyelnünk az úgynevezett balance point-ra, vagy egyensúlyi pontra, amivel a New York-i stílustanácsadók ismertettek meg. Mindenkinek más az arcformája, és az áll íve. Ha a két fülcimpa alatt megkeressük az áll ív mélységét, ez az ív jellemző az adott személyre. Ennek az ívnek a mélysége, vagy ennek egész számú többszöröse adja meg az illető ideális nyakkivágásának és a nyakláncának a hosszát. Lehet bátran kísérletezni a tükör előtt, megkeresve az egyensúlyi pontot.

A nyakkivágás szegése

Ha már megtaláltuk a nyakkivágás helyét, akkor el kell döntenünk, hogy hogyan fogjuk beszegni. Ezt egyrészt az alapanyag határozza meg: egy lágy esésű anyag más technológiát kíván mint egy keményebb, merevebb anyag. Az egyik legegyszerűbb módszer a szegésre a ferdepánt, ami egy száirányra 45 fokban szabott egyenes csík, amit felvarrunk a nyakkivágás szélére. Szabhatjuk a ruha saját anyagából, vagy eltérő színben, vagy más mintával is.

Több féle módon felvarrhatjuk a szegélyt. Én egy rétegben szoktam talpszélességben felvarrni, visszavasalni, és keskenyen felvarrni a kivágás belső oldalára. Így a ruha színén nem látszik a ferdepánt csak egy varrásvonal. De felvarrhatjuk úgynevezett rollnipántként is, amikor a szegély díszítő elem, és a ruhadarab színén is látszik. Van, aki hosszában félbehajtva bevasalja, és két rétegben varrja fel, így vastagabb a szegély, tartósabb, és mivel a hajtott éle mentén varrjuk le másodszor, ezért könnyebb szépen felvarrni. Léteznek úgynevezett rollnizó talpak. Ez egy olyan varrógép alkatrész (apparát), amivel ez a művelet könnyebben, egy lépésben kivitelezhető.

A másik gyakori módszer a szegésre az úgynevezett rászabott alátét, vagy más néven formára szabott pánt használata. Ez általában a nyakkivágással azonos ívű, 3-5 cm széles szegély, amit legtöbbször ragasztós közbéléssel merevítünk, felvarrjuk a kivágásra, színt színnel szembefordítva, majd a kivágás varrásráhagyását becsípkedjük, visszavasaljuk, és gyakran az alátétre keskenyen letűzzük a varrásráhagyást. Ezt a letűzést angolul understitchingnek hívjuk és az a szerepe, hogy ne forduljon ki az alátét a nyakkivágás színoldalára. A vállvarrásnál belülről néhány öltéssel rögzítjük, de én néha rejtett öltéssel teljes hosszában levarrom a kivágás szélét.

Tunika nyakkivágása

A rászabott alátét egyik speciális felvarrási módjával a klasszikus tunikák nyakkivágásánál találkozunk, amikor nem a visszáján, hanem a színén van a szegélypánt, ami így egy rátét, és nem alátét. Ebben az esetben az eleje közepén van egy egyenes hasíték, és ezt különös gonddal kell megvarrnunk, hogy szép legyen a végeredmény.

Ha laza szövésű, lágy anyaggal dolgozunk, akkor a kivágást először körbevarrjuk, esetleg formára vasalható közbélés szalagot vasalunk a szélére, hogy ne nyúljon el.

Gyakran előfordul ujjatlan ruháknál, hogy nem csak a nyakkivágást, hanem az ujja kivágást is alátéttel szegik el, és a két alátétet összekötve egy nagyobb, egybeszabott alátéttel, szinte egy fél béléssel szegik be a felsőrész széleit. Ennek az elkészítésének van egy külön technikája, amit majd egy későbbi bejegyzésben fogok részletesen leírni, mert nem könnyű kifordítani és összevarrni a vállrészt.

Ha csónaknyakú kivágást szegünk, akkor eltisztázzuk és visszahajtjuk az anyag szélét, mivel ebben az esetben nem annyira ívelt a kivágás.

Természetesen rengeteg módja van még a nyakkivágás elkészítésének. Varrhatunk a kivágás szélére egy zsinórházat és befűzött zsinórral vagy szalaggal is összefoghatjuk, szűkíthetjük a nyakkivágást. Fűzhetünk a zsinór helyére gumit is. Van olyan kivágás, ahol a szokványos mellszűkítők helyett a nyakkivágásba futó hajtások díszítik a nyakkivágást. Itt gyakran egy külön rászabott pánt szokta összefogni a hajtásokat.

A kivágást többféle módon díszíthetjük, de erről majd egy későbbi bejegyzésben írok részletesebben. Várom a nyakkivágás elkészítésével kapcsolatos kérdéseidet a bejegyzés alatti kommentben.

Közzétéve: Víg Zsuzsi

A Stitch Budapest alapítója, alkotó, divatszakértő

Leave a Reply

%d bloggers like this: