2021 – Évértékelő – I. rész

Micsoda fantasztikus évünk volt! Azért szeretek év végén visszanézni, emlékezni, mert ezen keresztül teljesen más látószögbe kerülnek az elmúlt év eseményei. Bevallom, június óta egy folyamatos, megállás nélküli maraton volt számomra ez az év, amiben a folyamatos bizonytalanság és kiszámíthatatlanság volt a fő vezérfonal. Még soha nem dolgoztam ilyen sokat, még soha nem tanítottam ennyi órát, és még soha nem volt ennyire nehéz hónapról hónapra kifizetni a kifizetendőket és életben tartani a vállalkozást. Először csak néhány képet akartam a Facebookon megosztani erről az évről, de ahogy végignéztem a telefonomról letöltött fotók mappáit, be kellett látnom, sokkal több minden történt annál, ami néhány képbe beleférne, így megpróbálom témákra bontani, hogy mi mindent alkottatok, mi minden történt ebben az évben.

Köszönöm a rengeteg érdeklődést, a közös alkotás örömét, a kérdéseiteket, a szorgalmatokat, a lelkesedéseteket, a sok új résztvevőt, az izgalmasabbnál izgalmasabb varrós kihívásokat! Összegezve a 2021-es évet, nagyon szorgalmasan készülök a jövő évre, hogy annak szentelhessem az időmet, hogy azt a sok tervet, ami a fejemben van, végre meg tudjam valósítani.

Álmok, ötletek és tervek. Nem azért vannak, hogy elmenekülj a valóság elől, hanem azért, hogy célokat adjanak, okot a továbblépésre. A különbség a győzelemhez vagy a vereséghez vezető út között leggyakrabban az, hogy abbahagyod-e vagy sem. “

WALT DISNEY

Január/Február – évkezdés

2020 szeptembertől arra készültem, hogy lemegy gyorsan a második hullám, és februárban ismét ki tudok nyitni. Ki is nyitottam, azért, hogy márciusban ismét be kelljen zárnom. Elkészült végre a farmer nadrág varrás mesterkurzus, aminek sokat küzdöttem a vágásával, és végül külső segítséggel sikerült összerakni. Ez egy online tanfolyam, amire bármikor beiratkozhattok (akár most is), és 15 videós leckén keresztül tudjátok elkészíteni a saját farmereteket. A farmerhez kellékcsomagot is összeállítottam, ami hamarosan kapható lesz a webshopban. Rövid időre kölcsön kaptam egy Mevo nevű telefonról irányítható csodakamerát, amivel nagylátószögű videókat lehet készíteni, de még nem sikerült tökéletesítenem a kamera előtt és mögött párhuzamos létezés megvalósítását, viszont sokat gyakoroltam.

Harmadik hullám

A tavaszi lezárás szürreális, üvegbúra alatti élmény volt, egy tervezővel dolgoztam együtt nyár közepéig, közben sokat kötöttem, rajzoltam, és próbáltunk időnként kijutni a természetbe. Laura sokat rajzolt és Alice-nak öltözött a farsangon. Vártuk a tavaszt, a harmadik hullám végét, én rengeteg inspirációs képet gyűjtöttem, tervezgettem, és közben csendben engedtem el annak a reményét, hogy valaha is újra ki fogok tudni nyitni.

Online órák és egyéni órák a karantén alatt

Közben online tartottam gyártmányrajz órákat a Kreában és tartottam néhány egyéni órát online és offline. Kaptam egy nagyszerű kezdő varrós könyvet, amit azóta is rendszeresen forgatunk az órákon. Megvarrtam a mask bra elnevezésű projektet, amit egy évvel korábban találtam ki, és két virágos madaras maszk inspirálta. Akkor megfogadtam, hogy ha vége lesz a járványnak, varrok egy ilyen melltartót. Hát ez sajnos nem teljesen így alakult.

Nyári újranyitás

Aztán hirtelenül-váratlanul úgy alakult, hogy május végén felkészületlenül és előkészületlenül újra kellett nyitnom. Gondoltam, gyorsan kifestem a műhelyet. De leomlott a fal. Kb 48 órám volt, hogy beléphető állapotba hozzam helyet, mielőtt elkezdődtek az új tanfolyamok. Még ünnepi zászlófűzért is készítettem az újranyitás alkalmából, de aztán annyira felgyorsultak az események, hogy már nem volt idő feltenni.

Most gyorsan átmegyünk a műhelybe, csinálunk egy vadiúj videót, és holnap folytatjuk az összefoglalót az év második, sokkal izgalmasabb felével, amit ezen a linken tudsz elolvasni.

Közzétéve: Víg Zsuzsi

A Stitch Budapest alapítója, alkotó, divatszakértő

Leave a Reply

%d bloggers like this: