Milyen ruhát varrjunk kezdőként?

Nyáron a legkényelmesebb viselet egy laza, szellős, légáteresztő anyagból készült nyári ruha. Ha magunk készítette darabot viselünk, az különösen jó érzés. Ha még kezdő vagy, akkor érdemes először könnyebb darabokkal kezdeni, és ha már begyakoroltad a szabásminta másolást, a varrási útmutató értelmezése sem okoz gondot, és szert tettél némi gyakorlatra a különlegesebb anyagok kezelésében, akkor érdemes bonyolultabb darabokkal folytatni. Ha szeretnéd elsajátítani a ruhavarrás fortélyait, akkor várlak szeretettel
A ruhavarrás alapjai 12 órás tanfolyamon.

Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni az első, kezdő darabok kiválasztásánál:

  • Ne legyen nagyon testhezálló – Egy laza, bő szabású, zsákruha szerű darabnál kevesebb az esélye, hogy nem lesz jó a mérete. Ha karcsúsított, szűkítős, testhezálló fazont szeretnénk varrni, akkor még egy-két centi eltérés is zavaró lehet. Ilyenkor mindenképpen érdemes próbaruhát készíteni, molinóból megvarrni és felpróbálni a ruhát, mielőtt a végleges anyagból megvarrjuk.
  • Ne válassz nehezen varrható, csúszós, tapadós, nagyon vékony, kényes anyagot. Ha szeretnéd jobban megismerni a különböző anyagtípusokat, textíliákat, akkor várlak az Anyagismeret workshopon.
  • Ne legyen benne túl sok szabásvonal – Ha nagyon sok alkatrészből áll, akkor nehezebb átlátni a műveleti sorrendet és belezavarodsz a varrásba.
  • Az ejtett vállú, vagy a felsőrésszel egybeszabott ujjú darabokat sokkal könnyebb megvarrni, mint egy szépen beállított ujjat elkészíteni.
  • Ne legyen nagy az anyagszükséglete – Ha 2,5 méternél több anyag kell hozzá, akkor a szabás is bonyolultabb, több helyre van szükség, és tovább tart a hosszú varratokat összevarrni
  • Ne legyenek benne bonyolult részletek: átlapolás, gallér és mandzsetta, bonyolult fodrok. Ha nagyon megtetszik egy sziluett, akkor mindig leegyszerűsítheted a komplikált részeket
  • Ha derékban el van vágva, és két részből áll, akkor készülj arra, hogy komplikáltabb felvarrni a szoknyarészt a felsőrészre, mint azt gondolnád. Az alsó és a felsőrésznek pontosan illeszkednie kell és a derékvonal magasságára is ügyelned kell.
  • Amikor azt gondolod, mindjárt készen vagy, onnan még lehet, hogy több órányira vagy a befejezéstől, mert el kell dolgozni a nyakkivágást, fel kell hajtani az ujját és az alját, el kell készíteni a hasítékokat.

A Burda újságokban rengeteg szebbnél szebb modell közül válogathatsz, amiket a BURDAstyle weboldalán is megtalálsz: https://www.burdastyle.com/sewing-patterns/women/dresses.html

Én most egy nyári ajánlót állítottam belőlük össze, linkeltem a képek alatt azokat a modelleket, amelyek digitálisan is fenn vannak a weboldalukon.

Egyenes vonalú, hosszú és rövid ujjú ruhák

Egyenes vonalú, hosszú és rövid ujjú ruhák

https://www.burdastyle.com/cotton-dress-117-06-17.html
https://www.burdastyle.com/viscose-dress-105-05-19.html

Ujjatlan ruhák

Ujjatlan ruhák

https://www.burdastyle.com/viscose-dress-117-04-17.html
https://www.burdastyle.com/gabardine-dress-107-05-16.html
https://www.burdastyle.com/polyester-dress-a-b-116-07-17.html
https://www.burdastyle.com/polyester-dress-110-06-17.html

Vállpántos ruhák

Vállpántos ruhák

https://www.burdastyle.com/linen-strap-dress-a-b-101-06-19.html
https://www.burdastyle.com/jersey-dress-102-07-16.html
https://www.burdastyle.com/lace-dress-113-05-16.html
https://www.burdastyle.com/woven-top-6-burda-easy-4-20.html

Hamarosan hozzuk a javaslatainkat Plus méretben is és készülünk egy haladóknak szóló gyűjteménnyel.

Addig is, írd meg kommentben, melyik tetszik a legjobban, és tedd fel a varrással kapcsolatos kérdéseidet a Megtanítunk varrni! Facebook csoportban.

Közzétéve: Víg Zsuzsi

A Stitch Budapest alapítója, alkotó, divatszakértő

Leave a Reply

%d bloggers like this: