Szabásminta szerkesztő workshop

Néhány hete tartottuk a legutóbbi egynapos szabásminta szerkesztő workshopot. Három egymástól nagyon eltérő testalkatú résztvevő jött el, és gondoltam, írok az eseményről egy rövid beszámolót.

Akik már részt vettek A ruhavarrás alapjai tanfolyamon, azok tudják, hogy kezdőknek mindig egy bő szabású ruhadarab elkészítését javaslom elsőként, hiszen így nem kell milliméterre pontosnak lennie a megvarrt darabnak. Akik viszont már régebben varrnak, azoknál előbb-utóbb felmerül az igény, hogy a saját testükre szeretnék igazítani a szabásmintát, mert mindenki egyedi és megismételhetetlen, és általában a standard konfekció mérettől több ponton eltér.

Ilyenkor a legjobb, ha készítünk egy saját méretre készült alapszabásmintát, és abból egy próbaruhát, amin még mindig be tudjuk jelölni és módosítani az apróbb eltéréseket. Mik a leggyakoribb eltérések?

Az első a testmagasság. A szabásmiták általában középméretre, 168 cm testmagasságra készülnek. Ha valaki ennél alacsonyabb vagy magasabb, akkor a hosszméretek, pl eleje és háta derékhossz, mellmélység, ujja hossza és nadrág szárhossz is módosul. De ha valaki teljesen átlagos magasságú, akkor is lehet, hogy a felsőteste, vagy a derékrésze hosszabb vagy rövidebb, mint a kész szabásminták idealizált testalkata. Ezek az eltérések már a méretvételnél előkerülnek és a szerkesztésnél ezt vesszük alapul, de ha valaki kész szabásmintából dolgozik, akkor neki célszerű ezek alapján a részméretek alapján módosítania a szabásmintát.

A második leggyakrabban előforduló módosítás a váll sajátosságaiból adódik. Van akinek szélesebb, szögletesebb (egyenes) válla van, és van, akinek csapottabb. A testtartásunk sem egyforma, van, akinek előre görnyedő a testtartása, ez is egy speciális módosítást igényel. Ha az átlagosnál szögletesebb valakinek a válla, akkor a ruhák vállban feszülnek, és a nyakrész eláll, mert “felül” a ruha a vállcsúcsra. Ha ellenkezőleg, valakinek csapott a válla, akkor egy kis űr, üres tér keletkezik vállnál, és nem fekszik ki szépen a ruha ujja, vagy lóg, hátul keletkeznek ráncok. Ezért amikor próbálunk, akkor mindig ezt a részt igazítjuk meg először, mert gyakran pusztán a vállvonal módosításával a többi probléma is megszűnik. Azt tapasztaltam, hogy akiknek ez egy problémás terület, azok általában nagyon jól tudják, melyik fazon áll jól nekik és mi az, amit kerülniük kell. Ilyen pl. az amerikai váll, vagy raglán ujj, ami kikerüli ezt a problémát.

Az előre görnyedő testtartás módosításának a neve angolul forward rolling shoulder adjustment. Erre is gyakran van szükség, hiszen sokan ülünk monitor vagy laptop előtt, ami sajnos ráerősít a hanyag tartásra. Ilyenkor a vállvonalat egy cm-rel előre kell hozni, és amit az elejéből elveszünk, azt a hátához kell hozzáadnunk. Ezután az ujja illesztési pontra is ügyelnünk kell, hogy az ujja függőleges maradjon a karöltőhöz képest. Ezen kívül ilyenkor a háta középvonalat is ívesre szoktuk rajzolni az egyenes helyett. A plusz méretű szabásminták a leggyakrabban ilyen háta középvonallal vannak szerkesztve. Honnan vehetjük észre, ha erre a módosításra van szükség? Egyrészt lehet látni a hát görbületét, másrészt gyakran az eleje nyakkivágás “felkap”, a nyaknál bevág, az egész ruha hátrafelé mászik az ember testén. Gyakran szoktak egy külön szabott vállrészt alkalmazni, akkor nem feltűnő, hogy a vállvonal a váll tetején vagy előrébb helyezkedik el.

Az is gyakran előfordul, hogy valakinek relatíve keskeny a válla, az átlagos 12 cm-nél rövidebb a váll hossz, vagy a hátszélessége keskenyebb (vagy szélesebb, különösen ha sokat sportolt). Ezt a hátrész szélességének keskenyítésével korrigáljuk. Ezt követően viszont az ujja ívét is át kell alakítanunk.

És ezzel át is tértünk a harmadik leggyakoribb módosításhoz, ami a mellbőségből adódik. A szabásminták általában egy közepes, B vagy C kosaras méretre készülnek. Bár léteznek olyan szabásminta cégek, akik külön megszerkesztik több kosárméretre ugyanazt a mintát. Ha csak a mellbőséget vennénk alapul a szabásminta kiválasztásakor, akkor egy vékonyabb, de nagy mellbőségű nő egy nagyobb méretbe esik, és így az egész ruha túl nagy lesz neki, kivéve a mellrészt. Az egyik résztvevő is 42-es méret lenne a mellbősége alapján, de amikor elkészítettük a saját egyéni méretére a szabásmintáját és ezt összevetettük a Burda alapszabásmintájával, akkor kiderült, hogy ő valójában egy 36-os méret, viszont a mellbősége miatt a mellszűkítőt, az oldalvarrást és a karöltő ívét nála minden esetben át kell rajzolni. Különösen a hónalj résznél áll el egy olyan ruha, ami nem az ő méretére készült. A neten nagyon sok Full Bust Adjustment (FBA) és Small Bust Adjustment (SBA) módosítás útmutatót lehet találni. A lényegük az, hogy a mellszűkítőt át kell helyezni a mellmélység, a mellcsúcs távolság és a mellbőség alapján, de ezt követően le kell igazítani az oldalvarrást, és gyakran a derékvonalat is. A most divatos mellvarrás nélküli ruhák egy nagyobb mellű nőn elöl felkapnak, és nem vízszintes a derékvonal, hanem ívelt, oldalt lefelé görbülő. Ha valaki szeretné ezt elkerülni, akkor célszerű egy mellvarrást beszerkeszteni a szabásmintába, illetve az eleje alját középen hosszabbra érdemes venni.

A kor előrehaladtával a karvastagság, felkar bőség is változhat. ha valakinek gondot szokott okozni, hogy egy ruha vagy blúz ujja szűk, akkor mindenképpen érdemes a szabásmintán is módosítani az ujja bőséget. Ahhoz viszont hogy egy adott karnyílásba be tudjuk varrni az ujját, az ujja varrás ívének a hossza azonos kell, hogy maradjon. Ezért általában csökkenteni szokták az ujja ív magasságát, és a bőségét pedig szélesíteni.

Gyakori módosítás továbbá ha valakinek nagyon ívelt a deréktájon a hátgerince. Erre az angol kifejezés a sway-back. Ilyenkor a háta derékhosszból ki kell venni néhány centit, ék alakban, különben eláll a háta középvarrás, és bevarrt cipzár esetén hullámos lesz a cipzár fogazata.

A derékrész és a csípő méretéből adódó módosításokkal egy következő bejegyzésben fogok külön foglalkozni. Igyekszem a fenti példákhoz fotókat, ábrákat is feltölteni hamarosan. Addig is, ha kérdésed van, írd meg kommentben, vagy gyere a Megtanítunk varrni! Facebook csoportba, ahol fel tudod tenni a varrással kapcsolatos kérdéseidet.

Ha érintett vagy a fenti példákban és szeretnél a saját méretedre készíteni egy egyedi szabásmintát, a legközelebbi ilyen workshopot május 15-én vasárnap tartjuk.

Közzétéve: Víg Zsuzsi

A Stitch Budapest alapítója, alkotó, divatszakértő

Leave a Reply

%d bloggers like this: