Stitch Budapest Q&A Makka.Zsuval – “Csak kezdj bele és ne gondold túl!”

Néhány napja jött velem szembe Makka.Zsu profilja az Instagramon. Zsuzsi tavaly nyáron járt a Stitch Budapestben az egyik “A ruhavarrás alapjai” tanfolyamon, ahol egy nagyon bonyolult, 14 részből álló okker színű ruhát választott és varrt meg. Azóta elképesztő tempóban varrja a szebbnél szebb ruhákat. Ami különösen tetszik a posztjaiban, hogy nagyon jól ismeri, mi áll jó neki, van egy határozott, kiforrott stílusa és egyénisége, és remekül tudja kiválasztani azokat a fazonokat, amik kiemelik az alakját.

Megkérdeztem, lenne-e kedve válaszolni néhány kérdésre arról, hogy hogyan kezdett el varrni és meséljen egy kicsit az alkotási folyamatról. Most érkeztek meg a válaszai, és már posztolom is. Ez egy poszt sorozat, korábban Rékával, az egyik legszorgalmasabb tanítványommal is készült egy hasonló összeállítás. A korábbi cikket itt találjátok.

Íme a kérdések és Zsu válaszai:


Hogyan kezdtél el varrni?

Gyerekkoromban tanultam meg kézzel varrni anyukámtól, nagymamámtól – én ezekben a kézműves dolgokban már akkor is eléggé jó voltam. Utána már odaengedtek a lábbal hajtós (régi Singer) varrógéphez is, de emlékszem annyira félelmetes volt az a szerkezet, hogy inkább a kézzel hajtós gyerek méretű (műanyag) varrógépemen raktam össze a babaruhákat. Utána következett egy időszak, amikor varrással nem, de horgolással, kötéssel, hímzéssel, gyöngyfűzéssel és ékszerkészítéssel foglaltam el magam. Szüleim azt mondják, én mindig bütyköltem valamit. 🙂 A lökést, hogy felelevenítsem a varrástudásom egy facebook hirdetés adta – “Mosható betét varró workshop” a Stitch Budapestben. Akkor még nem volt varrógépem, de viszonylag gyorsan belerázódtam. A workshop után beiratkoztam “A ruhavarrás alapjai” tanfolyamra és “nagyon precízen” összeállítottam ezt a sárga ruhát, amit azóta is imádok (pár átalakítás után még jobban). Itt óriási motivációt kaptam arra, hogy megvarrjam magamnak azt a ruhatárat, ami személyre szabott, jól áll és ízlésemnek és testalkatomnak megfelelő modellekből, mintákból, színekből áll össze. És hát a tanfolyam óta nem lehet engem elválasztani a varrógépemtől, nem telik el úgy nap, hogy ne gondoljak arra, hogy mit fogok még megvarrni.

Melyik a kedvenc varróeszközöd és miért?

A ferdepánt vagy másnéven szegőpánt készítő. Gamechanger! És olyan kis egyszerű szerkezet, nagyon felgyorsítja a folyamatot.

Melyek a legjobb varrási tippjeid, fortélyaid?

Vasalni, vasalni, vasalni! Nem voltam nagy barát a vasalóval, de be kellett látnom, hogy a szétvasalt, levasalt varrások, szegélyek óriási különbséget jelentenek a végeredményben. És nem mellékesen megkönnyítik a varrás folyamatát is.

Melyek a varrás legjobb és legrosszabb részei?

Én a szűkítőket, mellbevarrásokat kedvelem a leginkább, amikor a 2D-s anyaggal próbálom a 3D-s valóságos testformákat lekövetni. A legrosszabb része pedig az, amikor az automata 1 lépéses gomblyukvarró beakad és elrontja a gomblyukat a legláthatóbb helyen!

Mi volt a legbüszkébb pillanatod a varrással kapcsolatosan?

Egyértelműen az, amikor először felvettem a sárga ruhát és megdícsérték a munkahelyemen még mielőtt elmondtam volna, hogy én magam varrtam. Elképesztő érzés olyan ruhát viselni, amiről tudod, hogy hány órát tettél bele az elkészítésébe.

Van-e kedvenc anyagod, amit gyakran használsz?

A lenvászon és pamut szatén anyagok, amelyek bőrön való érzését nagyon kedvelem.

Hol szerzed be az anyagokat a varráshoz?

Nagyon sok szép anyagot sikerült beszerezni a turkálók lakástextil részlegén – előszeretettel kísérletezek ezek segítségével. Az I love textil-ben is lehet találni jó anyagokat, de mivel nagyon szeretem a mintás designer textileket, ezeket legtöbbször külföldről szerzem be, webshopokból.

Mit tanácsolsz annak, aki most kezd el varrni?

Csak kezdj bele és ne gondold túl! Nem kell hozzá semmi más, csak elhatározás és türelem. Na meg egy jó tanfolyam 🙂

Makka.Zsu

Mit csinálsz, amikor nem varrsz?

Jelenleg a varrással a főállásom mellett foglalkozom. Két varrás mozzanat között a macskámmal játszom. Hétvégente a természetet járjuk a párommal (ha az idő engedi) és fejben tervezgetem a következő utazásainkat.

Mi a következő terved?

Eddig leginkább ruhákat varrtam, most az a terv, hogy elkezdem felfedezni a kabátok világát, méghozzá úgy, hogy magamnak szerkesztem meg egy átmeneti kabát szabásmintáját. Illetve a rugalmas anyagok világába is bele akarok kóstolni, jó lenne télire néhány szép garbót varrni!


Ha tetszettek a fotók, akkor kövesd be Makka.Zsu-t az Instagramon. Érdemes a szövegeket is elolvasni, mert Zsuzsi nagyon jól fogalmazza meg, mire figyel a ruhatára összeállításakor, hogy a darabok egymással jól kombinálhatóak és hozzá illőek legyenek. Sokszor több méretből alakítja ki a végleges modellt. És ha ti is szeretnétek a nyomdokaiba lépni, és elkezdeni megvarrni a saját ruhatáratokat, akkor iratkozzatok be a következő A ruhavarrás alapjai tanfolyamra. Várlak benneteket szeretettel!

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Discover more from Stitch Budapest | Varrótanfolyamok és szabásminták

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading