Advent2020 1. Nap – Horgolt Párna

nagyi körökből horgolt párna

Ez a párna három soros “nagyi” körökből áll, amiket menet közben folytatólagosan horgolunk egybe. A kedvenc horgolt mintám. Egészen apró fonaldarabokat is hasznosíthatunk vele.

Hozzávalók:

Párna belső
Közepes vastagságú akril vagy gyapjú fonal
4-es, 4,5-es horgolótű
nagy lukú (úgynevezett merkelő) tű a szálak eldolgozásához

Szükséges ismeretek:

Horgolás: körben horoglás, láncszem (lsz), egyráhajtásos pálca (erp), kétráhajtásos pálca (2rp)

Elkészítés:

Válogassunk színben egymással harmonizáló fonalakat.
Válasszuk ki a háttér színt, ebből 10 dkg-ra lesz szükségünk. Minden kör 3 sorból áll, ezek lehetnek mindig azonos színűek, vagy véletlenszerűen váltogathatjuk őket.

Egy kör mintaegység:

kezdősor: 4 lsz, zárjuk a kört

  1. sor: 2 lsz sormagasítás, összesen 12 erp-t horgolunk a kör közepébe, kúszószemmel zárjuk a kört, elvágjuk a fonalat, eldolgozzuk a szálakat.
  2. sor: egy lebegő erp-vel indítunk, mindig az előző kör pálcái közötti résbe horgolunk, minde résbe 2 erp-t. Összesen 24 pálca van a sorban. Elvágjuk a fonalat, eldolgozzuk a szálakat.
  3. sor: Ismét lebegő erp-vel indítunk, mindig az előző kör kettős pálcacsokrai közötti résbe horgolunk, minden résbe 3 erp-t. Összesen 36 erp.

Összehorgolás:

A párnához szükséges mennyiségű kör meghorgolása után (ez lehet 16, 25 vagy a mérettől függően szükséges mennyiség) a köröket egy háttérszínnel folytatólagosan összehorgoljuk a következő módon:
A hármas pálcacsokrok közötti résben dolgozunk, és 3 db 2rp-t horgolunk az első résbe. Ez lesz a négyzetünk csúcsának egyik fele. Ezt követi 2x 3 erp-ből álló csokor, majd ismét egy 3 2rp csokor a négyzet másik sarkánál, 1 lsz, majd ismét 3 2rp ugyanabba a résbe, mint az előző. Így jön létre a négyzet sarka. Az első négyzetet 3 oldalán horgoljuk körbe, majd az első hármas 2rp csokrot követően horgolunk egy lsz-t és a következő körbe is hrogolunk 3 db 2rp-t. Minden csokor után 1 rp-t horgolunk az előző négyzet réseibe. A saroknál 1 rp az előző négyzetbe, majd 1 lsz, majd ismét 3 2rp ugyanabb a résbe, hogy kialakítsuk a négyzet sarkát. A második kört is csak három oldalon horgoljuk egybe, és folytatjuk a harmadik körrel, egészen addig, amíg el nem készül a párna méretéhez szükséges első sor. Ha karácsonyig minden nap csak 1 kört horgolunk, akkor is elkészülünk a párna előlapjával. Ne felejtsük el a hátát is meghorgolni, ami készülhet azonos, de teljesen különböző mintával is, amit a megajándékozott a hangulatától függően cserélgethet. Ha nagyon sietünk, egy sima vászonhuzatra is felvarrhatjuk a horgolt előlapot és így hamarabb elkészülünk az ajándékkal.

A nagyi körökből álló párna horgolása lépésről-lépésre:

Íme a kész párna:

Nézd meg a párna elkészítéséről készült videót.

Közzétéve: Víg Zsuzsi

A Stitch Budapest alapítója, alkotó, divatszakértő

Leave a Reply

%d bloggers like this: