-2. Nap | Nagy szeptemberi nadrág varrás kihívás – 2019 #KNV19

Hamarosan itt az ősz. Egy átgondolt ruhatár alapdarabja egy jól szabott, kényelmes, csinos nadrág. Mivel nadrágot varrni nem a legkönnyebb feladat, ezért segítséget szeretnék nyújtani, hogy sikerélmény legyen az elkészült darab.

Miért olyan nehéz falat egy nadrág megvarrása?

  • Mert sokkal több ponton kell illeszkednie, mint egy ruhának vagy blúznak
  • Mert nagyon sokféle testalkat létezik és minden testalkatra más az ideális fazon
  • Mert ritkábban varrunk nadrágot, mint más ruhadarabot, és az alkatrészek elkészítésében kevesebb a gyakorlatunk
  • Mert a nadrágfazonok nagyon gyorsan változnak, és nem szeretnénk ódivatúan, furin kinézni
  • Mert nagy igénybevételnek van kitéve viselés közben. Kopik, feszül, nyúlik, és az idő előrehaladtával hozzánk idomul.

És még rengeteg érvvel lehetne folytatni a sort, de bevezetőnek legyen ennyi elég.

A kihívás célja:

Szeptember végére legyen egy olyan befejezett nadrágod, ami jó rád méretben, jól is áll, és hasznos darabjává válik a ruhatáradnak.

Fázisokra bontjuk a tervezés, előkészületek és elkészítés lépéseit, és minden ponton segítünk, hogy a jelenlegi varrástudásodból ki tudd hozni a maximumot, legyen az egy gumis derekú vagy megkötős pizsama nadrág, vagy egy komoly szövetnadrág. Esetleg egy farmer? A legbátrabbak ezzel is megpróbálkozhatnak.

1. feladat

Írjál néhány mondatot arról, mit jelent számodra az ideális nadrág. Mit tud? Milyennek kell lennie? Milyen az anyaga, szabása, esése, mikor érzed benne jól magad? Ha van egy meglévő kedvenced, akkor vedd elő, nézd meg, próbáld meg leírni, értelmezni a felépítését, a kidolgozását.

A következő bejegyzésben a nadrág általános anatómiájával fogunk foglalkozni. Sorra vesszük az alapokat, majd a különböző nadrágtípusokat, változatokat.

Van kedved részt venni a kihívásban és a közös varrásban?

A részletekről a Stitch Budapest Facebook oldalán és a Megtanítunk varrni! csoportban olvashatsz bővebben.

Közzétéve: Víg Zsuzsi

A Stitch Budapest alapítója, alkotó, divatszakértő

-2. Nap | Nagy szeptemberi nadrág varrás kihívás – 2019 #KNV19” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Szeretem, ha az anyag tartalmaz rugalmas összetevőt. Nekem a legfőbb problémám, h a készen vásárolt nadrágok “tökösödnek”, tehát elöl az ülprész lecsúszik, lòg. Csípőben, combban erős vagyok, ehhez képest vékony a derekam. Nem vagyok konfekciòméret, a nadrágvásárlás nehéz. Szeretném ha a nadrág passzolna az alakomra, és kényelmes lenne. Farmert szívesen varrnék.

  2. Sziasztok, én meg a szivarnadrágokat szeretem. Egy régóta nyűtt kedvencem egy sötétkék jacquard szövet, oldalt zippzáros és kis hülye zsebei vannak, amikből mindig elhagyom a papírzsebkendőim. Egy ilyen utánpótlásába szívesen fektetnék energiát: jól állt rajtam újkorában, sok fölsőhöz passzol és nem szorít sehol.
    Én trehány vagyok a neten terjedő kihívásokhoz, de most kívancsian várom a folytatást. Hogy stílszerű legyek: tűkön ülök. Sziasztok! 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: