Mi is az az alapblúz?

Gyakran keresnek fel olyan érdeklődők, akik egyéni tanrendben szeretnének megtanulni varrni. Mindannyiuknak más a stílusa, ízlése, életmódja, mégis, van bennük valami közös: Egyikük sem szabvány méret. Van, akinek nagyon széles a csípője, van, akinek nagyon keskeny a válla, vagy rövid a felsőteste, van, aki szülés után nem nyerte vissza a karcsú derekát. Sokuknak problémát okoz, ha konfekciót kell vásárolniuk, mert méretük, testarányaik az átlagostól eltérőek. És emiatt a kész szabásmintákat is csak módosításokkal tudják használni, hiszen azok is konfekció méretre készültek. Pedig ők azok, akik meg akarnak tanulni varrni, hiszen nem kapnak a méretükre ruhát. Nekik olyan egyedi méretre készült szabásmintára van szükségük, ami igazodik az egyéni és megismételhetetlen anatómiájukhoz.

És itt jön képbe az alapblúz. Az alapszabásminta (angolul sloper) olyan eszköz, ami alapján szó szerint testre szabott ruhát tudunk elkészíteni, ami csak a legszükségesebb szabásvonalakat, szűkítőket tartalmazza, és azt a kényelmi bőséget, ami nélkül a ruha viselése lehetetlen. Ha elkészítjük az alapszabásmintánkat, utána már ebből kiindulva tudunk modellezni, vagyis olyan modelleket létrehozni, amikben az aktuális divatot és egyéni ízlést tükröző stíluselemek is megtalálhatóak.
(Pl. bővebb szabás, ráncolás, ejtett váll, különleges szabásvonalak)

Alapszabásmintát kétféleképpen tudunk létrehozni:
– szerkesztéssel, amikor a testméretekből képletekkel határozzuk meg a szabásminta szerkesztési pontjainak a helyét, vagy
– drapinggel, amikor próbababán, vagy a testen, molinóból, redőzéssel hozzuk létre az öltözéket, és ezt másoljuk át a szabásmintára.

Március 29-én induló 4 alkalmas alapblúz szerkesztő kurzusunkon ennek a két módszernek az ötvözetét fogjuk megtanulni.

Egyrészt a résztvevők egyéni testmérete alapján elkészítjük a blúz alapvonalainak hálózatát, amiben képletek segítségével megszerkesztjük a szabásmintát.

Majd az így készült szabásmintát nyers vászonra (más szóval molinóra) másoljuk, kiszabjuk, összetűzzük, illetve férceljük és lepróbáljuk, vagyis ellenőrizzük a szerkesztésünk pontosságát. Mivel vannak olyan egyéni anatómiai sajátosságok, mint pl. az előreálló váll, görbe hát, vagy a többletsúly miatti extra ívelt hátgörbület, a szabásmintát az anyagból készült próbaruhán fogjuk méretre igazítani, és a próbaruha módosításait visszavezetjük a papír szabásmintára. Ennek eredménye egy rendkívül pontos, és praktikus, jól használható szabásminta. Ezt az alapszabásmintát később a magazinokban található szabásminták egyéni méretre igazításában is remekül fogjuk tudni alkalmazni, és így sokkal pontosabban fogunk tudni saját részre varrni.

Közzétéve: Víg Zsuzsi

A Stitch Budapest alapítója, alkotó, divatszakértő

Leave a Reply

%d bloggers like this: