Kiemelt

Könyvajánló: Sew Your Own Wardrobe

Egy pár napja egy rég nem látott ismerősömmel találkoztam, aki hozott nekem egy nagyon klassz könyvet. Sew Your Own Wardrobe, azaz Varrd meg a saját ruhatárad.

A könyv egy nagyon hasznos útmutató a ruhakészítéshez, a ruhák tervezésétől és testreszabásától kezdve az elkészítéséig, tele fortélyokkal. Nagy, kemény táblás, gyönyörűen nyomtatott könyv sok-sok képpel, ami lépésről lépésre végigvezet a ruhavarrás alapjain. Bemutatja a varráshoz szükséges eszközöket, az alap kézi és gépi öltéseket, a szabás legfontosabb lépéseit és tartozik hozzá 13 letölthető szabásminta, egész széles méretválasztékban.

Ismerteti a varrógép és a háztartási lock részeit és működését és a vasaláshoz szükséges eszközöket is. Sok sok képpel illusztrálja a különböző ruhaanyagok tulajdonságait. Megmutatja a helyes méretvételt és a szabásminták leggyakoribb módosításait, hogy valóban testreszabott ruhatár legyen a végeredmény. A könnyebb daraboktól halad a bonyolultabbak felé, és minden alkatrész varrását több fotón keresztül részletesen bemutatja.

A rengeteg fotóval illusztrált és könnyen használható könyv átfogja az összes alapvető készséget és technikát, amelyekre szükséged van a ruhatárad alapdarabjainak elkészítéséhez. Szívből ajánlom kezdőknek és szakértő varróknak egyaránt.

Ha eleged van a fast-fashionből és szívesen elkészítenéd a saját ruháidat, akkor neked szól ez a könyv. 

Sew your own wardrobe | Varrd meg a saját ruhatárad
Sew Your Own Wardrobe

Miket találunk a könyvben?

   • Lépésenkénti útmutatók és technikák, színes, jól érthető fotókkal
   • A különböző eszközök és felszerelések ismertetése, amelyek segítenek az olvasónak a megfelelő technikák kiválasztásában
• Több mint 80 technika, beleértve a szabást, a gépi és a kézi öltéseket
• 13 letölthető szabásminta szoknyákhoz, ruhákhoz, nadrágokhoz, felsőkhöz és blézerekhez, amelyek 31 különböző ruhadarab létrehozásához használhatók

A letölthető szabásmintákat ezen a linken találod

Közeli képek, közérthető útmutatók és ruhaipari szakkifejezések szószedete segít megérteni a legbonyolultabb technikát is. Ez a könyv segít abban, hogy kezdőből tapasztalt varróvá válhass. A kézi és gépi szerszámok, eszközök fotói megmutatják a legjobb ruhakészítő felszerelést a munkához, és pontosan megtanítják annak használatára.

Az összes könyvben szereplő technika és projekt nehézségi fokozat szerint van osztályozva, az egyszerűtől a bonyolultabbakon keresztül a nagyobb kihívást jelentőkig. A könyvből megtanulhatod, hogyan kell elkészíteni a klasszikus ruhákat, szoknyákat, felsőket, nadrágokat és kabátokat, valamint szerepelnek benne kreatív ötletek, díszítő technikák, amelyek új életet adnak régi ruháidnak!

A ruhakészítés alapvető útmutatója

Ez a könyv végigvezet minden kézi varrással, gépi öltéssel és varrási technikával kapcsolatos tudnivalón, amire csak szükséged lehet. Sorraveszi a legjobb módszereket a kézi varráshoz, az átalakításokhoz, a bélések, a varratok és a szegélyek elhelyezéséhez, és így magad is elkészítheted kedvenc egyedi ruháidat a saját stílusodban.

Ha szeretnéd megvásárolni, kattints az alábbi képre.

Az Amazon Affiliate linken keresztül egy kis összegű jutalékot kapok, ha megvásárolod a könyvet, ezzel is támogatod a blog és a műhely fenntartási költségeit.

Product details

 • Author: Alison Smith
 • Publisher : DK (February 9, 2021)
 • Language : English
 • Hardcover : 304 pages
 • ISBN-10 : 074402689X
 • ISBN-13 : 978-0744026894
 • Item Weight : 3.48 pounds
 • Dimensions : 9.38 x 1.05 x 11.19 inches

Szinte minden, amit a nyakkivágásokról tudni szerettél volna, de sohasem merted megkérdezni

A ruhavarrás során a nyakkivágás elkészítése különösen fontos. A ruhának ez a része kerül a legközelebb az arcunkhoz, ha jól szabott, akkor kiemeli az arcunkat, és szembeötlő, ha nincs szépen megvarrva. Ezzel a bejegyzéssel szeretnék a nyakkivágás helyes elkészítésében segíteni.

A nyakkivágások típusai

A nyakkivágásoknak két fő típusa van: a galléros és a gallér nélküli nyakkivágás. Ha rákeresünk a nyakkivágás típusokra, rengeteg példát találunk: kerek, V alakú, szögletes, szív alakú, csónak nyakú és ezek rengeteg variációja. Ha kezdő vagy, érdemes az egyszerűbb fazonokkal kezdeni.

Én most elsősorban a gallér nélküli, kerek nyakkivágásról fogok írni.

A nyakkivágások szerkesztése

Amikor alapszabásmintát szerkesztünk, egy magasan záródó, kerek nyakkivágást rajzolunk, ami azt a vonalat írja le, ahol a nyak találkozik a törzzsel. Ennek a hossza a nyakbőség, amit pl az ing méretének kiválasztásánál veszünk alapul. Ha pontosan erre a vonalra esne a nyakkivágás, az nyilván nagyon kényelmetlen lenne, ezért akkor is valamivel bővebbre kell szabnunk a kivágást, ha magasan záródó kerek kivágás a cél. Ez a kivágás nagyon szűk, így a fejünk nem férne át rajta, ezért vagy az elején, vagy a vállvarrásban, vagy a hátán kell készítenünk egy hasítékot. A hasíték hosszánál arra kell ügyelnünk, hogy a nyíláson így már kényelmesen átférjen a fejünk.

A nyakkivágás ívének megrajzolásában egy görbe vonalzó, az úgynevezett French curve siet segítségünkre. Ennek olyan íve van, hogy a méretünktől függetlenül rá tudjuk illeszteni a görbe egy szakaszát a kívánt nyakkivágás szélességre és mélységre, és be tudjuk rajzolni a kivágás vonalát. Ha nem vagyunk biztosak a méretben, akkor szabjuk inkább kisebbre, mert mélyíteni tudjuk később a kivágást, kicsinyíteni nem igazán, hacsak nem készítünk rá valamilyen szegélyt vagy pántot.

A nyakkivágás növelése

De nem mindenkinek áll jól a magasan záródó nyakkivágás, és sokan nem is érzik jól magukat az ilyen ruhában, mert úgy érzik, elvágja őket, vagy optikailag nem előnyös. Ha nagyobb nyakkivágást szeretnénk, akkor több szempontot kell figyelembe vennünk.

Az egyik szempont a nyakkivágás kialakításánal, hogy ha hasíték nélkül szeretnénk készíteni, akkor férjen át rajta a fejünk. Ennek ellenőrzéséhez célszerű lemérni a fejkörfogatot és a nyakkivágás ívét, hogy meggyőződhessünk, hogy átfér rajta a fej. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a melltartó pántja ne lógjon ki a kivágásból, ezért ha valakinek keskenyebb a válla, célszerű a nyakkivágást is keskenyebbre venni.

A másik egy vizuális szempont. Tudjátok, mi az a láncgörbe? Erről anno a Könnyűipari Műszaki Főiskolán hallottam először. Ha felfüggesztünk egy zsinórt vagy láncot a két végén, akkor az egy szabályos ívben fog függeszkedni a két pont között. (A láncgörbe egyébként a koszinusz hiperbolikusz függvények egy speciálisan transzponált alakja, de nyugi, ezt én sem értem pontosan) Ez egy szabályos, természetes jelenség, és az ideális nyakkivágás is ezt az ívet futja be. Ha a két végpontot közelebb hozom egymáshoz, akkor mélyebb, ha széthúzom, akkor sekélyebb a görbe.
Emellett fontos figyelnünk az úgynevezett balance point-ra, vagy egyensúlyi pontra, amivel a New York-i stílustanácsadók ismertettek meg. Mindenkinek más az arcformája, és az áll íve. Ha a két fülcimpa alatt megkeressük az áll ív mélységét, ez az ív jellemző az adott személyre. Ennek az ívnek a mélysége, vagy ennek egész számú többszöröse adja meg az illető ideális nyakkivágásának és a nyakláncának a hosszát. Lehet bátran kísérletezni a tükör előtt, megkeresve az egyensúlyi pontot.

A nyakkivágás szegése

Ha már megtaláltuk a nyakkivágás helyét, akkor el kell döntenünk, hogy hogyan fogjuk beszegni. Ezt egyrészt az alapanyag határozza meg: egy lágy esésű anyag más technológiát kíván mint egy keményebb, merevebb anyag. Az egyik legegyszerűbb módszer a szegésre a ferdepánt, ami egy száirányra 45 fokban szabott egyenes csík, amit felvarrunk a nyakkivágás szélére. Szabhatjuk a ruha saját anyagából, vagy eltérő színben, vagy más mintával is.

Több féle módon felvarrhatjuk a szegélyt. Én egy rétegben szoktam talpszélességben felvarrni, visszavasalni, és keskenyen felvarrni a kivágás belső oldalára. Így a ruha színén nem látszik a ferdepánt csak egy varrásvonal. De felvarrhatjuk úgynevezett rollnipántként is, amikor a szegély díszítő elem, és a ruhadarab színén is látszik. Van, aki hosszában félbehajtva bevasalja, és két rétegben varrja fel, így vastagabb a szegély, tartósabb, és mivel a hajtott éle mentén varrjuk le másodszor, ezért könnyebb szépen felvarrni. Léteznek úgynevezett rollnizó talpak. Ez egy olyan varrógép alkatrész (apparát), amivel ez a művelet könnyebben, egy lépésben kivitelezhető.

A másik gyakori módszer a szegésre az úgynevezett rászabott alátét, vagy más néven formára szabott pánt használata. Ez általában a nyakkivágással azonos ívű, 3-5 cm széles szegély, amit legtöbbször ragasztós közbéléssel merevítünk, felvarrjuk a kivágásra, színt színnel szembefordítva, majd a kivágás varrásráhagyását becsípkedjük, visszavasaljuk, és gyakran az alátétre keskenyen letűzzük a varrásráhagyást. Ezt a letűzést angolul understitchingnek hívjuk és az a szerepe, hogy ne forduljon ki az alátét a nyakkivágás színoldalára. A vállvarrásnál belülről néhány öltéssel rögzítjük, de én néha rejtett öltéssel teljes hosszában levarrom a kivágás szélét.

Tunika nyakkivágása

A rászabott alátét egyik speciális felvarrási módjával a klasszikus tunikák nyakkivágásánál találkozunk, amikor nem a visszáján, hanem a színén van a szegélypánt, ami így egy rátét, és nem alátét. Ebben az esetben az eleje közepén van egy egyenes hasíték, és ezt különös gonddal kell megvarrnunk, hogy szép legyen a végeredmény.

Ha laza szövésű, lágy anyaggal dolgozunk, akkor a kivágást először körbevarrjuk, esetleg formára vasalható közbélés szalagot vasalunk a szélére, hogy ne nyúljon el.

Gyakran előfordul ujjatlan ruháknál, hogy nem csak a nyakkivágást, hanem az ujja kivágást is alátéttel szegik el, és a két alátétet összekötve egy nagyobb, egybeszabott alátéttel, szinte egy fél béléssel szegik be a felsőrész széleit. Ennek az elkészítésének van egy külön technikája, amit majd egy későbbi bejegyzésben fogok részletesen leírni, mert nem könnyű kifordítani és összevarrni a vállrészt.

Ha csónaknyakú kivágást szegünk, akkor eltisztázzuk és visszahajtjuk az anyag szélét, mivel ebben az esetben nem annyira ívelt a kivágás.

Természetesen rengeteg módja van még a nyakkivágás elkészítésének. Varrhatunk a kivágás szélére egy zsinórházat és befűzött zsinórral vagy szalaggal is összefoghatjuk, szűkíthetjük a nyakkivágást. Fűzhetünk a zsinór helyére gumit is. Van olyan kivágás, ahol a szokványos mellszűkítők helyett a nyakkivágásba futó hajtások díszítik a nyakkivágást. Itt gyakran egy külön rászabott pánt szokta összefogni a hajtásokat.

A kivágást többféle módon díszíthetjük, de erről majd egy későbbi bejegyzésben írok részletesebben. Várom a nyakkivágás elkészítésével kapcsolatos kérdéseidet a bejegyzés alatti kommentben.

Advent2020 4. Nap – Steppelt Mikulás váró “harisnya”

Az angolszász országokban a Mikulás a kandallópárkányra akasztott harisnyába hozza az ajándékokat. Tedd ünnepivé és környezettudatossá a Mikulás napot ezzel a klasszikus steppelt zsákkal.

Hozzávalók:

szabásminta
40 x 50 cm külső anyag, bélés anyag és közbélés
keskeny, 11 x 35 cm anyag a felső szegélyhez
varrógép
olló
gombostű
felső anyagtovábbító (walking foot)
opcionális: vágólap, körkés

Szükséges ismeretek:

egyenes és íves varrás, steppelés (opcionálisan szabad gépi tűzés)

Elkészítés:

 1. kiszabjuk 1-2 cm ráhagyással a szabásmintát kétszer, szimmetrikusan a külső anyagból és a közbélésből.
 2. 3 cm ráhasgyással kiszabjuk a bélésanyagot és a szegélyt, valamint egy 5 cm széles csíkot az akasztóhoz
 3. a varrógépünk leghosszabb öltését használva megtűzzük (lesteppeljük) az összegombostűzött “szendvicsünket”, a minta szélét is körbevarrva
 4. színt színnel szembefordítva körbevarrjuk a harisnya körvonalát, a hátsó varrásvonalat nyitvahagyva, amíg felvarrjuk a szegélyt.
 5. Összevarrjuk a harisnya hátoldalát
 6. cikk-cakk öltéssel eltisztázzuk a szélét
 7. felvarrjuk az akasztót
 8. színoldalára fordítjuk a zsákot

Íme az elkészült harisnya:

Ez pedig az elkészítésről szóló videó:

Itt találod a többi nap linkjét:

Advent2020 3. Nap – Kötött kézmelegítő

Néhány hete készítettem el ezt a kézmelegítőt a Purl Soho új ingyenes mintája alapján.

Hozzávalók:

mintaleírás
5 dkg közepes vastagságú akril fonal, vagy 10 dkg közepes vastagságú gyapjú fonal
5 db-os 3.5-es 20 cm hosszú kesztyűkötőtű szett
segédtű
olló
vastag (merkelő) tű az eldolgozáshoz

Szükséges ismeretek:

Szemfelszedés, sima, fordított, körben kötés, M1L M1R M1Lp M1Rp szemszaporítás

Elkészítés:

 1. 52 szemre kezdjük a munkát, körben kötve haladunk.
 2. 2 sima, 2 fordított, 9 cm magasságig
 3. a hüvelykujj tövétől a kör első két bordáját követően balra, *a kör utolsó két bordája előtt jobbra szaporítunk 4 soron keresztül, majd egy sort szaporítás nélkül kötünk,* a * közötti részt ismételjük 3x.
 4. összesen 20 szemet a hüvelykujjhoz segédtűre veszünk és 56 szemmel folytatjuk a kézmelegítőt a kellő hosszúság (18 cm) eléréséig.
 1. A kézmelegítő tetején lekötjük a szemeket.
 2. Visszatérünk a hüvelykujj helyéhez és körben kötve 3 cm-es ujjat kötünk. Lekötjük a szemeket és elvarrjuk a fonal végeit.

Az eredeti minta 4 méretet tartalmaz, haladós darab, akár az egész családnak elkészülhet karácsonyig. Fogadjátok szeretettel és nézzetek be holnap is a következő ajándékötlet leírásáért!

Íme a kész kézmelegítő:

Ez pedig az elkészítésről szóló videó:

Itt találod a többi nap linkjét:

Advent2020 2. Nap – Japán csomó szatyor

Ezt a tradícionális japán szatyor fazont nyáron is elkészítettük a kezdő varrótanfolyamon. Most karácsonyi hangulatban, skót kockás anyagból varrtam, piros béléssel. Remek ajándék csomagoló, de a félkész kézimunkánkat is tarthatjuk benne.

Hozzávalók:

szabásminta (a nyomtatható szabásmintát hamarosan feltöltöm, de sok hasonló mintát találtok a neten. A Burda 2020 Augusztusi számának 133-as modellje is hasonló, bár mások a méretei és a technikája.)
44 cm x 64 cm külső anyag
44 cm x 64 cm bélés anyag
olló
gombostűk vagy csipeszek
varrógép
cérna
vasaló

Szükséges ismeretek:

Egyenes és íves varrás

Elkészítés:

Félbehajtva szabjuk ki a szabásminta szerint 2x a külső anyagból és 2x a bélés anyagából. Ügyeljünk arra, hogy ha mintás anyagból dolgozunk, akkor a hosszabb és a rövidebb fül szimmetrikus legyen (jobb és bal oldal)

 1. Varrjuk össze a két külső réteget, az oldalán és az alján.
 2. Készítsük el a sarkait, a kivágott négyzet széleinek összevarrásával.
 3. Hasonlóan varrjuk össze a bélést is, de hagyjunk egy 7-8 cm-es kifordítási nyílást az alján.
 1. Helyezzük egymásba a bélést és a külső réteget, színt színnel szembefordítva.
 2. Igazítsuk össze a hosszú és a rövid füleket.
 3. Varrjuk össze az íves felső széleket, de hagyjuk ki a fülek tetejét.
 4. Ollóval csipkedjük be a varrás ráhagyást az ívek mentén.
 5. Fordítsuk be a füleket az egyik oldalon, és csúsztassuk a másik oldal füleibe. A hosszú fület a hosszú fülbe, a rövid fület a rövid fülbe. Varrjuk össze a fülek tetejét.
 1. Ezután nem maradt más tennivalónk, mint kifordítani a zacskót a kifordítási résen keresztül, és levasalni a varrások vonalát. Varrjuk össze a bélés alján a nyílást.

Több méretben is elkészíthetjük. Fogadjátok szeretettel és nézzetek be holnap is a következő ajándékötlet leírásáért!

Íme a kész zacskó:

Ez pedig az elkészítésről szóló videó:

Hogyan varrjuk össze a zsákot?

Itt találod a többi nap linkjét: