Kiemelt

Könyvajánló: Sew Your Own Wardrobe

Egy pár napja egy rég nem látott ismerősömmel találkoztam, aki hozott nekem egy nagyon klassz könyvet. Sew Your Own Wardrobe, azaz Varrd meg a saját ruhatárad.

A könyv egy nagyon hasznos útmutató a ruhakészítéshez, a ruhák tervezésétől és testreszabásától kezdve az elkészítéséig, tele fortélyokkal. Nagy, kemény táblás, gyönyörűen nyomtatott könyv sok-sok képpel, ami lépésről lépésre végigvezet a ruhavarrás alapjain. Bemutatja a varráshoz szükséges eszközöket, az alap kézi és gépi öltéseket, a szabás legfontosabb lépéseit és tartozik hozzá 13 letölthető szabásminta, egész széles méretválasztékban.

Ismerteti a varrógép és a háztartási lock részeit és működését és a vasaláshoz szükséges eszközöket is. Sok sok képpel illusztrálja a különböző ruhaanyagok tulajdonságait. Megmutatja a helyes méretvételt és a szabásminták leggyakoribb módosításait, hogy valóban testreszabott ruhatár legyen a végeredmény. A könnyebb daraboktól halad a bonyolultabbak felé, és minden alkatrész varrását több fotón keresztül részletesen bemutatja.

A rengeteg fotóval illusztrált és könnyen használható könyv átfogja az összes alapvető készséget és technikát, amelyekre szükséged van a ruhatárad alapdarabjainak elkészítéséhez. Szívből ajánlom kezdőknek és szakértő varróknak egyaránt.

Ha eleged van a fast-fashionből és szívesen elkészítenéd a saját ruháidat, akkor neked szól ez a könyv. 

Sew your own wardrobe | Varrd meg a saját ruhatárad
Sew Your Own Wardrobe

Miket találunk a könyvben?

   • Lépésenkénti útmutatók és technikák, színes, jól érthető fotókkal
   • A különböző eszközök és felszerelések ismertetése, amelyek segítenek az olvasónak a megfelelő technikák kiválasztásában
• Több mint 80 technika, beleértve a szabást, a gépi és a kézi öltéseket
• 13 letölthető szabásminta szoknyákhoz, ruhákhoz, nadrágokhoz, felsőkhöz és blézerekhez, amelyek 31 különböző ruhadarab létrehozásához használhatók

A letölthető szabásmintákat ezen a linken találod

Közeli képek, közérthető útmutatók és ruhaipari szakkifejezések szószedete segít megérteni a legbonyolultabb technikát is. Ez a könyv segít abban, hogy kezdőből tapasztalt varróvá válhass. A kézi és gépi szerszámok, eszközök fotói megmutatják a legjobb ruhakészítő felszerelést a munkához, és pontosan megtanítják annak használatára.

Az összes könyvben szereplő technika és projekt nehézségi fokozat szerint van osztályozva, az egyszerűtől a bonyolultabbakon keresztül a nagyobb kihívást jelentőkig. A könyvből megtanulhatod, hogyan kell elkészíteni a klasszikus ruhákat, szoknyákat, felsőket, nadrágokat és kabátokat, valamint szerepelnek benne kreatív ötletek, díszítő technikák, amelyek új életet adnak régi ruháidnak!

A ruhakészítés alapvető útmutatója

Ez a könyv végigvezet minden kézi varrással, gépi öltéssel és varrási technikával kapcsolatos tudnivalón, amire csak szükséged lehet. Sorraveszi a legjobb módszereket a kézi varráshoz, az átalakításokhoz, a bélések, a varratok és a szegélyek elhelyezéséhez, és így magad is elkészítheted kedvenc egyedi ruháidat a saját stílusodban.

Ha szeretnéd megvásárolni, kattints az alábbi képre.

Az Amazon Affiliate linken keresztül egy kis összegű jutalékot kapok, ha megvásárolod a könyvet, ezzel is támogatod a blog és a műhely fenntartási költségeit.

Product details

 • Author: Alison Smith
 • Publisher : DK (February 9, 2021)
 • Language : English
 • Hardcover : 304 pages
 • ISBN-10 : 074402689X
 • ISBN-13 : 978-0744026894
 • Item Weight : 3.48 pounds
 • Dimensions : 9.38 x 1.05 x 11.19 inches

Advent2020 4. Nap – Steppelt Mikulás váró “harisnya”

Az angolszász országokban a Mikulás a kandallópárkányra akasztott harisnyába hozza az ajándékokat. Tedd ünnepivé és környezettudatossá a Mikulás napot ezzel a klasszikus steppelt zsákkal.

Hozzávalók:

szabásminta
40 x 50 cm külső anyag, bélés anyag és közbélés
keskeny, 11 x 35 cm anyag a felső szegélyhez
varrógép
olló
gombostű
felső anyagtovábbító (walking foot)
opcionális: vágólap, körkés

Szükséges ismeretek:

egyenes és íves varrás, steppelés (opcionálisan szabad gépi tűzés)

Elkészítés:

 1. kiszabjuk 1-2 cm ráhagyással a szabásmintát kétszer, szimmetrikusan a külső anyagból és a közbélésből.
 2. 3 cm ráhasgyással kiszabjuk a bélésanyagot és a szegélyt, valamint egy 5 cm széles csíkot az akasztóhoz
 3. a varrógépünk leghosszabb öltését használva megtűzzük (lesteppeljük) az összegombostűzött “szendvicsünket”, a minta szélét is körbevarrva
 4. színt színnel szembefordítva körbevarrjuk a harisnya körvonalát, a hátsó varrásvonalat nyitvahagyva, amíg felvarrjuk a szegélyt.
 5. Összevarrjuk a harisnya hátoldalát
 6. cikk-cakk öltéssel eltisztázzuk a szélét
 7. felvarrjuk az akasztót
 8. színoldalára fordítjuk a zsákot

Íme az elkészült harisnya:

Ez pedig az elkészítésről szóló videó:

Itt találod a többi nap linkjét:

Advent2020 3. Nap – Kötött kézmelegítő

Néhány hete készítettem el ezt a kézmelegítőt a Purl Soho új ingyenes mintája alapján.

Hozzávalók:

mintaleírás
5 dkg közepes vastagságú akril fonal, vagy 10 dkg közepes vastagságú gyapjú fonal
5 db-os 3.5-es 20 cm hosszú kesztyűkötőtű szett
segédtű
olló
vastag (merkelő) tű az eldolgozáshoz

Szükséges ismeretek:

Szemfelszedés, sima, fordított, körben kötés, M1L M1R M1Lp M1Rp szemszaporítás

Elkészítés:

 1. 52 szemre kezdjük a munkát, körben kötve haladunk.
 2. 2 sima, 2 fordított, 9 cm magasságig
 3. a hüvelykujj tövétől a kör első két bordáját követően balra, *a kör utolsó két bordája előtt jobbra szaporítunk 4 soron keresztül, majd egy sort szaporítás nélkül kötünk,* a * közötti részt ismételjük 3x.
 4. összesen 20 szemet a hüvelykujjhoz segédtűre veszünk és 56 szemmel folytatjuk a kézmelegítőt a kellő hosszúság (18 cm) eléréséig.
 1. A kézmelegítő tetején lekötjük a szemeket.
 2. Visszatérünk a hüvelykujj helyéhez és körben kötve 3 cm-es ujjat kötünk. Lekötjük a szemeket és elvarrjuk a fonal végeit.

Az eredeti minta 4 méretet tartalmaz, haladós darab, akár az egész családnak elkészülhet karácsonyig. Fogadjátok szeretettel és nézzetek be holnap is a következő ajándékötlet leírásáért!

Íme a kész kézmelegítő:

Ez pedig az elkészítésről szóló videó:

Itt találod a többi nap linkjét:

Advent2020 2. Nap – Japán csomó szatyor

Ezt a tradícionális japán szatyor fazont nyáron is elkészítettük a kezdő varrótanfolyamon. Most karácsonyi hangulatban, skót kockás anyagból varrtam, piros béléssel. Remek ajándék csomagoló, de a félkész kézimunkánkat is tarthatjuk benne.

Hozzávalók:

szabásminta (a nyomtatható szabásmintát hamarosan feltöltöm, de sok hasonló mintát találtok a neten. A Burda 2020 Augusztusi számának 133-as modellje is hasonló, bár mások a méretei és a technikája.)
44 cm x 64 cm külső anyag
44 cm x 64 cm bélés anyag
olló
gombostűk vagy csipeszek
varrógép
cérna
vasaló

Szükséges ismeretek:

Egyenes és íves varrás

Elkészítés:

Félbehajtva szabjuk ki a szabásminta szerint 2x a külső anyagból és 2x a bélés anyagából. Ügyeljünk arra, hogy ha mintás anyagból dolgozunk, akkor a hosszabb és a rövidebb fül szimmetrikus legyen (jobb és bal oldal)

 1. Varrjuk össze a két külső réteget, az oldalán és az alján.
 2. Készítsük el a sarkait, a kivágott négyzet széleinek összevarrásával.
 3. Hasonlóan varrjuk össze a bélést is, de hagyjunk egy 7-8 cm-es kifordítási nyílást az alján.
 1. Helyezzük egymásba a bélést és a külső réteget, színt színnel szembefordítva.
 2. Igazítsuk össze a hosszú és a rövid füleket.
 3. Varrjuk össze az íves felső széleket, de hagyjuk ki a fülek tetejét.
 4. Ollóval csipkedjük be a varrás ráhagyást az ívek mentén.
 5. Fordítsuk be a füleket az egyik oldalon, és csúsztassuk a másik oldal füleibe. A hosszú fület a hosszú fülbe, a rövid fület a rövid fülbe. Varrjuk össze a fülek tetejét.
 1. Ezután nem maradt más tennivalónk, mint kifordítani a zacskót a kifordítási résen keresztül, és levasalni a varrások vonalát. Varrjuk össze a bélés alján a nyílást.

Több méretben is elkészíthetjük. Fogadjátok szeretettel és nézzetek be holnap is a következő ajándékötlet leírásáért!

Íme a kész zacskó:

Ez pedig az elkészítésről szóló videó:

Hogyan varrjuk össze a zsákot?

Itt találod a többi nap linkjét:

Advent2020 1. Nap – Horgolt Párna

Ez a párna három soros “nagyi” körökből áll, amiket menet közben folytatólagosan horgolunk egybe. A kedvenc horgolt mintám. Egészen apró fonaldarabokat is hasznosíthatunk vele.

Hozzávalók:

Párna belső
Közepes vastagságú akril vagy gyapjú fonal
4-es, 4,5-es horgolótű
nagy lukú (úgynevezett merkelő) tű a szálak eldolgozásához

Szükséges ismeretek:

Horgolás: körben horoglás, láncszem (lsz), egyráhajtásos pálca (erp), kétráhajtásos pálca (2rp)

Elkészítés:

Válogassunk színben egymással harmonizáló fonalakat.
Válasszuk ki a háttér színt, ebből 10 dkg-ra lesz szükségünk. Minden kör 3 sorból áll, ezek lehetnek mindig azonos színűek, vagy véletlenszerűen váltogathatjuk őket.

Egy kör mintaegység:

kezdősor: 4 lsz, zárjuk a kört

 1. sor: 2 lsz sormagasítás, összesen 12 erp-t horgolunk a kör közepébe, kúszószemmel zárjuk a kört, elvágjuk a fonalat, eldolgozzuk a szálakat.
 2. sor: egy lebegő erp-vel indítunk, mindig az előző kör pálcái közötti résbe horgolunk, minde résbe 2 erp-t. Összesen 24 pálca van a sorban. Elvágjuk a fonalat, eldolgozzuk a szálakat.
 3. sor: Ismét lebegő erp-vel indítunk, mindig az előző kör kettős pálcacsokrai közötti résbe horgolunk, minden résbe 3 erp-t. Összesen 36 erp.

Összehorgolás:

A párnához szükséges mennyiségű kör meghorgolása után (ez lehet 16, 25 vagy a mérettől függően szükséges mennyiség) a köröket egy háttérszínnel folytatólagosan összehorgoljuk a következő módon:
A hármas pálcacsokrok közötti résben dolgozunk, és 3 db 2rp-t horgolunk az első résbe. Ez lesz a négyzetünk csúcsának egyik fele. Ezt követi 2x 3 erp-ből álló csokor, majd ismét egy 3 2rp csokor a négyzet másik sarkánál, 1 lsz, majd ismét 3 2rp ugyanabba a résbe, mint az előző. Így jön létre a négyzet sarka. Az első négyzetet 3 oldalán horgoljuk körbe, majd az első hármas 2rp csokrot követően horgolunk egy lsz-t és a következő körbe is hrogolunk 3 db 2rp-t. Minden csokor után 1 rp-t horgolunk az előző négyzet réseibe. A saroknál 1 rp az előző négyzetbe, majd 1 lsz, majd ismét 3 2rp ugyanabb a résbe, hogy kialakítsuk a négyzet sarkát. A második kört is csak három oldalon horgoljuk egybe, és folytatjuk a harmadik körrel, egészen addig, amíg el nem készül a párna méretéhez szükséges első sor. Ha karácsonyig minden nap csak 1 kört horgolunk, akkor is elkészülünk a párna előlapjával. Ne felejtsük el a hátát is meghorgolni, ami készülhet azonos, de teljesen különböző mintával is, amit a megajándékozott a hangulatától függően cserélgethet. Ha nagyon sietünk, egy sima vászonhuzatra is felvarrhatjuk a horgolt előlapot és így hamarabb elkészülünk az ajándékkal.

A nagyi körökből álló párna horgolása lépésről-lépésre:

Íme a kész párna:

Nézd meg a párna elkészítéséről készült videót.