Stitch Budapest Q&A Rékával

Ha egy ideje már követed a Stitch Budapest Instagram és Facebook oldalát, akkor már valószínűleg többször találkoztál a Réka által varrt ruhák fotóival. Réka páratlan magabiztossággal választja ki a számára előnyös fazonokat és nagyon jó szeme van az anyagválasztáshoz. A végeredmény mindig átgondolt, harmonikus, és egyedi. Réka tavaly nyáron kezdett el varrni a Kezdő varrótanfolyamon. Számomra mindig nagyon inspirálóak az újabb és újabb alkotásai, így megkértem, válaszoljon néhány varrással kapcsolatos kérdésre, hogy ti is jobban megismerjétek.


Hogyan kezdtél el varrni?

Teljesen véletlenül egy nappal indulás előtt láttam meg egy hirdetést a Stitch Budapest kezdő varrótanfolyamára 2021 júniusában, amire egyből jelentkeztem is. A tanfolyam egy remek csoportban, szuper hangulatban telt és akkora sikerélményt nyújtottak Víg Zsuzsi órái, hogy ezt követően júliusban a teljes csoport elvégezte a ruhavarrás alapjai kurzust is.

Októberben (Zsuzsi segítségével) ráleltem imádott varrógépemre és overlockomra, majd novemberben részt vettem a rugalmas anyag tanfolyamon is, ahol megtanultam az elasztikus, dzsörzé anyagokkal is bánni. Innen pedig nem volt megállás.

Hogyan határoznád meg a személyes stílusodat?

Letisztult, kényelmes, nőies.

Melyik a kedvenc varróeszközöd és miért?

Habár nagyon hasznos, ha van egy kiváló szabóollónk, számomra az overlock gépem a legnagyobb kedvenc, mert azzal professzionális végeredményt tudok elérni, – feltéve, ha jól van beállítva a szálfeszesség!

Melyek a legjobb varrási tippjeid, fortélyaid?

  1. Szabásnál, a részek összeillesztésénél mindig (és ha kell többször is) ellenőrizd, hogy az anyag színoldala néz kifelé, és helyesen áll a minta iránya. Párszor megtörtént velem is, és láttam másokat is gyönyörűen összevarrni vagy kiszabni két részt, majd ezt követően kiderült, hogy a színoldal került belülre, vagy a minták fordítva lettek kiszabva vagy összevarrva. Ez nagyon bosszantó tud lenni.
  1. Csipesszel könnyebb befűzni a tűbe a cérnát.
  1. Legyen sok varrógép tű kéznél. (Kezdő varróknál gyakran törhetnek)

Melyek a varrás legjobb és legrosszabb részei

A legjobb, amikor végre belevághatok a beavatott anyagba és persze amikor elvágtam az utolsó cérnaszálat és felpróbálhatom az elkészült ruhadarabot. A legrosszabb pedig, amikor már csak egy-két centiméter van hátra, hogy befejezd és kifogy az alsó szál vagy eltörik a tű!

Mi volt a legbüszkébb pillanatod a varrással kapcsolatosan?

A legelső ruha, amit varrtam a ruhavarrás alapjai varrótanfolyamon olyan jól sikerült , hogy többször megállítottak már az utcán, hogy honnan van és azóta már hét másikat varrtam belőle családtagok, barátok és ismerősök részére. A legutóbbi darab egy közeli barátnőmnek készült és legnagyobb örömömre a férjétől is jött egy elismerő üzenet, hogy mennyire csinos benne a felesége!

Van-e kedvenc anyagod, amelyet gyakran használsz?

Kezdetben a pamutszatén volt a nagy kedvenc, de újabban már más anyagokkal is kísérletezem egész jó eredményekkel.

Hol szerzed be az anyagokat a varráshoz?

Kezdő varróként az “I love textil” üzleteket bújtam elsősorban pamutszatén anyagokat kutatva. Mostanára van több tapasztalatom, ezért a drágább anyagokba is bele merek vágni. Szeretem a Fortuna, Voál üzleteket és egyéb, minőségibb anyagkínálatból szemezgetni. Emellett régi ruhák, asztalterítők között is akad egy-két gyöngyszem, amit újra lehet hasznosítani.

Mit tanácsolsz annak, aki most kezd el varrni?

Mindenkinek szívből ajánlom. Fantasztikus érzés a saját készítésű holmikat viselni. (Még akkor is, ha nem tökéletesek eleinte.)

Mielőtt beruház valaki varrógépbe és overlockba, érdemes egy rövid tanfolyamot elvégezni és kipróbálni, hogy melyik géppel megy könnyebben a varrás. Nekem a Singer Brilliance típus lett a kedvencem, amit Zsuzsi műhelyében próbáltam ki, és mióta saját gépet vettem, azóta nincs megállás.

Érdemes olcsóbb és könnyen kezelhető anyagokkal (mint például a pamutszatén vagy a  puplin) és egyszerű fazonú ruhadarabbal kezdeni (gumis derekú szoknya, nadrág, egyszerű blúz), hogy egyből sikerélményünk legyen. Ezeket akár többször is érdemes megvarrni, hogy nagyobb rutinra tegyünk szert.

Mit csinálsz, amikor nem varrsz?

A varrás előtt a kötés volt a nagy szerelem. Gyakran készítek saját minta alapján kötött ruhadarabokat is.

Mi a következő terved?

Szeretnék egy tavaszi kabátot megvarrni és a maradék anyagokat felhasználni.


Remélem, a képeket elnézve ti is kedvet kaptatok a varráshoz! Azt hiszem, Réka titka abban rejlik, hogy nem valami nagyon nehéz, bonyolult fazont választott, hanem egy egyszerű modellt és fokozatosan, ahogy egyre nagyobb rutinra tett szert, úgy haladt a komplexebb, nagyobb tapasztalatot igénylő modellek felé. Írjátok meg, nektek melyik modell tetszett a legjobban a ruhák közül!

Egy hozzászólás a(z) “Stitch Budapest Q&A Rékával” bejegyzéshez

  1. Kata avatar
    Kata

    Csodás darabok! Abszolút kedvenc a szürke-pink virágos ruha!!

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Discover more from Stitch Budapest | Varrótanfolyamok és szabásminták

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading