A 11 leggyakoribb kezdő hiba, amit varrás közben el szoktak követni, és hogyan kerülheted el őket

Bónusz: Ellenőrző lista a körültekintő varráshoz

Összegyűjtöttük azokat a gyakran előforduló kezdő hibákat, amikbe szinte mindenki belefuthat, mikor először elkezd varrni.

Ha a felsorolt problémák veled is gyakran előfordulnak, ne csüggedj, velünk is számtalanszor történt hasonló, különösen a kezdetekkor. A kezdő tanfolyamainkon igyekszünk minden olyan trükköt és fortélyt megtanítani, amikkel elkerülheted, hogy a jövőben te is beleess ezekbe a hibákba.

1) A varrás kezdetekor kifűződik a tűből a felső szál

Ez nagyon gyakran fordul elő. Amikor a kezdő varró beteszi a munkadarabot a talp alá, hirtelen rálép a pedálra, elindul a varrógép, de a lendülettől kifűződik a tűből a cérna.

Hogyan kerülheted el?

  • Az alsó és a felső szálat vezesd hátra a talp alatt, és fogd mindkét szálat az egyik kezeddel, amikor elindítod a varrást.
  • Az is segít, ha a tűt először a kézi kerék magad felé forgatásával szúrod bele az anyagba.
  • Ahhoz is érdemes hozzászokni, hogy a szálhúzót állítsd felső pozícióba, amikor abbahagyod a varrást, így nem fogja kirántani a cérnát a tűből.
  • És végül: lassan kezdd el nyomni a pedált, és csak néhány öltés után kezdj gyorsítani.

2) A varrás kezdetén alul hurkol a cérna

Ha nem is mindig fűződik ki a tűből a felső szál, de ha nem fogod a két szálat indításkor, a felső szál szabad végét behúzza a varrógép az anyag alá, és ez csúnya hurkokat képez, amit nehéz kibontani. Ha ezt a hibát észleled, azonnal hagyd abba a varrást. Gyakran el kell vágnod az anyag alatt az extra szálakat, majd ezeket a cérnákat el is kell távolítanod a gép belsejéből. Mivel több oka is lehet, hogy miért hurkol alulra a gép, kövesd ezeket a lépéseket a hiba elhárításához:

  • Fűzd ki a felső szálat (emeld fel a talpat, akkor szabadon mozog a cérna), majd a géped használati utasításának megfelelően fűzd újra. Győződj meg, hogy a cérna bekerül a cérnaszorító tárcsák közé és a szálhúzóba is.
  • Vedd ki az orsót és az orsótokot (bobbint). Helyezd vissza az orsót, a használati utasításnak megfelelően.
  • Használj azonos cérnát az alsó és felső szálnak.
  • Ellenőrizd a szálfeszességet.
  • És fogd a két szálat a varrás kezdetén, így nem tudja behúzni a varrógép a cérnát az orsótokhoz.

3) Rengeteg hurok képződik és nem varr a varrógép

Ennek leggyakrabban az az oka, hogy elfelejted leengedni a varrógép talpat, így nem képződik öltés, csak lehurkolod a felső szálat, aminek a vége egy nagy, nehezen kifejthető gubanc.

4) Laza alsó szál

Ennek általában két oka lehet. Vagy rosszul orsóztál, és laza a cérna, vagy rosszul tetted be az orsót az orsótokba. A helyes orsózásról és az orsó behelyezéséről hamarosan felteszünk egy kis videót.

5) Nem egyenletes varrásszél

Ez különösen ruhavarrásnál okoz gondot, mert ha nem varrsz következetesen azonos varrásszélességgel, akkor az eredeti mérettől eltérő ruhadarab lesz a végeredmény. Különösen problémás a több részből álló szabás, itt akár 5-6 centiméter eltérést is okozhat, ha nem jó varrásszélességgel varrtál. De esztétikailag akkor is zavaró, ha csak egy használati tárgyat készítesz, mert nem lesz egyenes a varratod, és nagyon kezdő kinézete lesz a terméknek.

Megoldás:

  • Sok-sok gyakorlás.
  • A tűlemezen található kis párhuzamos segédvonalak pont ebből a célból vannak ott. Ha az anyag szélét mindig következetesen az egyik segédvonal mentén vezeted, akkor biztosan azonos lesz a varrásszélességed.
  • Van, aki egy apró ragasztószalagot, vagy gumit helyez ahhoz a segédvonalhoz, amelyikre szüksége van, sőt, kapható egy kis mágneses alkatrész külön erre a célra.
  • Egy másik hasznos segédeszköz maga a talp. Gyakran célszerű a talp szélességét használnod, ezzel helyezd egy vonalba az anyagot, és akkor mindig következetesen ugyanolyan szélesek lesznek a varrásráhagyások. Ha több csíkot összevarrsz, akkor pontosabban le tudod ellenőrizni a valós talpszélességedet, ha leméred az összevarrt csíkok szélességét.
  • Kezdőknek néha az is segít, ha halványan grafittal vagy krétával bejelölik a varrás vonalát, így pontosan látják, hová kell szúrnia a tűnek.

Fontos: A szabásnál is vedd figyelembe, hogy milyen varrásszélességgel fogsz varrni. 

6) Betűrődik az anyag széle a tűlemez alá

Ez is egy zavaró kezdő hiba. Egyik oka, hogy a tűlemezen széles a tűlyuk, hogy a cikkcakk és egyéb széles varratok varrásakor is át tudjon menni a tű a tűlemezen. Ha esetleg már kicsit elkopott, nem tökéletes állapotú a tű, amit használsz, az is hajlamossá teszi az anyagot, hogy begyűrődjön a tűlemez alá.

  • Megoldás:
    Használj egy kis darab anyagot a varrás indításakor, és a munkadarabot csak ezt követően told be a talp alá. Ekkor már varrás közben kevésbé hajlamos a gép begyűrni az anyagot.
  • Ha még ezután is tapasztalod a hibát, akkor érdemes kicserélni a tűt.
  • Ha valaki csak egyenes varrással, állandó tűpozícióban varr, ki lehet cserélni a tűlemezt egy kis lukúra, ilyenkor vigyázni kell, hogy ne váltsunk más öltéstípusra, mert el fog törni a tűnk, ha beleütközik a tűlemezbe.
  • Bizonyos gépeken van egy kis alkatrész, ami az egyenes varráshoz egy kis lyukat hoz létre a tű számára.

7) Kifeslik a varrat

Ha a varrás elején és végén nem használsz elerősítést, akkor a varratod ki fog fesleni. Az elerősítés néhány öltés a varrás irányával ellentétes irányba. Ez rögzíti a cérnát a varrat kezdetén és végén. Ha elfelejtetted az elerősítést, áthúzhatod a cérnát a munkadarab fonákoldalára, és ott egy csomóval rögzítheted a cérnavégeket. Igényes kidolgozás esetén a cérnaszálakat varrótűvel, kézi öltéssel beledolgozhatod az anyagba, és láthatatlanul dolgozhatod el a cérnavégeket.

8) Ráncolódik az anyag

Ennek a jelenségnek is több oka lehet. Az egyik, hogy túl feszes valamelyik, vagy mindkét szál. A másik, hogy visszahúzod a tű alatt az anyagot, nem engeded, hogy szabadon mozogjon a talp alatt az anyagtovábbító segítségével. Próbáld meg sokkal lazábban tartani az anyagot, és engedd, hogy a varrógép továbbítsa.

9) Varrás közben elcsúszik a két réteg egymáson

Ez is egy gyakori kezdő hiba, ami gyakorlott varrókkal már szinte soha nem fordul elő. Ha nem tudod a két réteget kézzel úgy tartani, hogy egyenletesen kerüljenek be a varrógép talp alá, akkor célszerű gombostűzni, vagy csipesszel összefogni, esetleg fércelni az anyagot. Ha két eltérő minőségű anyagot varrsz össze (pl. vásznat és frottírt a konyhai törlőkendőkhöz a kezdő tanfolyamunkon) akkor egy kis darab maradék anyagon ellenőrizd, hogy melyik anyag kerüljön alulra az egyenletes anyagtovábbításhoz.

10) Elgörbül a tű

Sajnos ez is gyakran elő szokott fordulni. Legtöbbször a probléma okozója, ha túl sok anyagrétegen próbálsz nagy sebességgel átvarrni. Ha olyan ponthoz érsz, ahol a varrat több rétegen megy át, mindig lassíts le, és néha kézi kerékkel célszerű áttekerni e kritikus pontokat. Ha ezen túljutottál, ismét áttérhetsz a nagyobb tempóra és pedállal hajthatod a gépet. Ha furcsa kattogó hangja lett hirtelen a gépnek, akkor lehet, hogy már sérült a tű, de még nem tört el. A tű elgörbülésének a sérült, tompa hegy, vagy a túl vékony, nem megfelelő típusú tű is lehet az oka. Ebben az esetben tűcsere a megoldás.

11) Nem tudsz a gombostűkön átvarrni

Többféleképpen lehet gombostűzni. Én mindig azt tanácsolom, hogy ne a varrat vonalában, hanem arra merőlegesen gombostűzz, mert így át tudsz varrni a gombostűkön, bár én szinte minden esetben ki szoktam húzni a talp előtt a gombostűket. Fontos: Ha a varrat irányában gombostűztél, minden esetben muszáj kihúzni a tűket, mert a talp és az anyagtovábbító alá kerülve komoly problémákat és legrosszabb esetben sérülést okozhat egy nem oda való gombostű.

És végezetül egy bónusz: Ellenőrző lista a körültekintő varráshoz

Hogy elkerüld a fent felsorolt gyakori kezdő hibákat, íme a varrógép használat legfontosabb lépései:

  • Cérna: Mindig válassz megfelelő cérnát a varráshoz
  • Varrógéptű: Mindig használj jó minőségű, ép, sérülésmentes és az anyag vastagságához megfelelő varrógép tűt
  • Orsózás: A varrás előtt orsózz egy friss orsó cérnát. Ügyelj rá, hogy az orsózás egyenletes, feszes legyen. A laza, gubancos orsózás sok kellemetlenség forrása.
  • Alsó szálfeszesség: Ha a cérnánál fogva lógatod az orsótokot, meg kell hogy tartsa a saját súlyát, de ha rántasz egyet rajta, akkor engednie kell a cérnát.
  • Orsótok behelyezése: Mindig legyél körültekintő, mikor behelyezed az orsót az orsótokba, és az orsótokot beteszed az alsó hurokfogóba. Kezdetben gyakorolj sokat.
  • Befűzés: A használati útmutató szerint fűzd be a gépet, gondosan ügyelve, hogy bekerüljön a szálfeszítő tárcsák közé és a szálhúzóba, valamint az összes szálvezetőbe.
  • Az alsó és felső szálat vezesd hátra a talp és a tűlemez között, és fogd, amikor elindítod a varrógépet
  • Indulás: Lassan indulj, esetleg a kézi kerék segítségével szúrd le a varrás elején a tűt
  • Elerősítés: Használj elerősítést (rövid oda-vissza öltés) a varrat kezdetén és befejezésekor
  • Gombostűzés: Ha gombostűt használsz, azt a varrat irányára merőlegesen szúrd be az anyagba, és lehetőleg távolítsd el, mielőtt odaérsz a varrásban.

Ha betartod ezt a néhány lépést, sokkal biztosabban fogod kezelni a varrógépet, és sok bosszúságot elkerülhetsz. Reméljük, sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk. Jó munkát, sok örömet kívánunk az alkotáshoz! Ha van kedved, kommentbe írd oda, mi okozta neked a legtöbb bosszúságot, mikor varrni kezdtél!

,

2 hozzászólás a(z) “A 11 leggyakoribb kezdő hiba, amit varrás közben el szoktak követni, és hogyan kerülheted el őket” bejegyzéshez

  1. LEVAI GYORGY avatar
    LEVAI GYORGY

    NAGYON HASZNOS DE EN ARRA LENNEK KIVANCSI HOGY HOGYAN KELL HELYESEN BEHELYEZNI A TUT A VARROGEPBE.

  2. User Avatar

    Kedves György! A varrógéptűt tartó csavart ki kell csavarni, és az új tűt a tűcomb lapos felével hátrafelé (ez a leggyakoribb eset) tövig fel kell nyomni a helyére, majd visszacsavarozni a rögzítő csavart. Ha régebbi a gép és nem szemből hanem bal oldalról kell befűzni, akkor a tűcomb lapos oldala jobbfelé néz. Remélem, tudtam segíteni.

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Discover more from Stitch Budapest | Varrótanfolyamok és szabásminták

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading